Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Bejelentés: a Szibéria ereje 2 váltja ki az Északi áramlat 2-t

Infostart
2022. szeptember 16. 10:18
Alekszandr Novak energiaügyi miniszter közölte, hogy az évek óta tárgyalás alatt álló Szibéria ereje 2 kerül az Északi áramlat 2 helyébe.

Az Északi áramlat 2 építését 2021 szeptemberében fejezték be az oroszok, a gázvezeték Európába, elsősorban Németországba szállított volna gázt. Az engedélyeztetési eljárást már 2021-ben felfüggesztették a német hatóságok, majd közvetlenül Ukrajna megszállása előtt Olaf Scholz kancellár leállította a projektet.

Novak az orosz állami televízióban kapta a kérdést arról, hogy az ázsiai vezeték az európait váltja-e ki Oroszország energiastratégiájában, válasza pedig igen volt - áll a Euronews cikkében.

A miniszter korábban beszélt arról, hogy a Kínával a közeljövőben aláírandó szerződés értelmében évente 50 milliárd köbméter gázt szállítanak majd a Szibéria ereje 2 segítségével az országnak.

Ez nagyságrendileg megegyezik a szeptemberben leállított Északi áramlat 1 kapacitásával, amely 55 milliárd köbméter.

Ez az Oroszországot és Németországot összekötő hálózat vitte az unióba szállított orosz gáz harmadát.

A Szibéria ereje 2 segítségével az energiaéhes kínai gazdaságot Mongólián keresztül tudja Oroszország gázzal ellátni, az építkezés 2024-ben indul. A hálózat a Szibéria ereje 1 helyébe lép, amely Kelet-Szibériából szállított gázt Észak-Kínába.

Az oroszországi gázexport 2022-ben "mintegy 50 milliárd köbméterrel csökken" - tette hozzá Novak a csütörtöki interjúban. ezzel párhuzamosan évente 20 milliárd köbméterrel emelik a kínai exportot. A Bajkál-tó melletti Kovitka mező 2023 elején történő csatlakoztatása a Szibéria ereje hálózathoz jelentősen hozzájárul majd ehhez a növekedéshez.

2025-ben - abban az évben, amikor a vezeték eléri maximális kapacitását - több mint 61 milliárd köbméter orosz gázt szállítanak majd Kínába.

Az olaj- és gázpiaci kilátásokról beszélt Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában: