Nyitókép: Pexels.com

Szakadék szélén billegnek a plázák boltosai

Infostart
2022. augusztus 15. 15:31
A plázákban üzletet bérlő kiskereskedők tetemes részét a téli fűtésszámla csődközelbe taszíthatja. Sokan azt sem tudják, mekkora összeggel kalkuláljanak, csak annyi biztos, hogy az energiaárak miatt az üzletközpontok emelni fogják a közös költséget, amikor a forgalom is egyre kétségesebb.

A kiskereskedelemben dolgozók is aggódva várják a telet az elszabadult energiaárak miatt. Leginkább a plázák üzlethelyiségeit bérlőknek van okuk az aggodalomra, ugyanis az üzletközpontok eddig sem részesültek a kedvezményes árú energiából – írja a Novekedes.hu.

A plázák jelenleg nem tudják megmondani, hogy mennyi lesz az az energiaszámla az év végén, amit majd ráterhelnek a kereskedelmi egységek bérlőire – hívta fel a figyelemet a gazdasági portálnak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki szerint így

a téli szezon a kiskereskedők számára teljes vakrepülés lesz,

hiszen senki nem tud konkrét számokkal kalkulálni.

Mint olvasható, a plázák üzletei után zömmel bérleti és közösköltség díjakat kell fizetniük a bérlőknek, és bár ezek papíron fix összegek, amelyek a szerződésben is szerepelnek, az üzletközpontok eddig sem alacsony fenntartási költségeit olyan mértékben drágította meg a háborús helyzet okozta energiakrízis, hogy a drágulás megjelenik majd a közös költségben.

Neubauer Katalin szerint az energiakrízis csupán ez egyik probléma, amivel a boltosoknak számolniuk kell, bár már önmagában ez is elég lesz ahhoz, hogy sok vállalkozás „beleálljon a földbe”. Csakhogy jelentkezik egy másik baj is:

a lakosság villámgyorsan költségtakarékos üzemmódba kapcsolt, és a muszájköltésekre rendezkedett be.

Tehát éppen most, amikor az energia drágulásai miatt még többet kellene eladniuk a boltosoknak, vagy emelniük az áraikon, most bezuhan a forgalom, így a kereskedőknek mindenképpen az árbevételük csökkenésére kell felkészülniük – jegyzi meg a lap.

Az MNKSZ főtitkára mások mellett arra is kitért, hogy azok a vállalkozások, amelyeknek az energia költséghányada az árbevételük 3-5 százalékát tette ki, azoknak 2023-ban már 12-13 százalékkal kell majd számolniuk, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak.