Nyitókép: Edwin Remsberg/Getty Images

Van, aki hasznot húz a szárazságból - a só előállítása egyszerűbb

Infostart
2022. augusztus 11. 11:07
A francia sókészítők rekord mennyiségű só előállítására számítanak a hőhullámok sora miatt kiszáradt földeken.

Miközben otthonok maradnak víz nélkül és a növénytermesztésben is nagy problémákat és fennakadásokat okoz a forróság, a só előállításával foglalkozók jó évet zárhatnak. Francois Durand, Guerande régió egyik sótermelője azt mondja, ezt a felmelegedésnek köszönhetik.

"Tény, hogy nekünk jót tesz a meleg., száraz időjárás, rekordév elé nézünk" - mondta a húsz éve az iparágban dolgozó szakember a Euronewsnak.

Hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a tengeri sótermelés átlagosan 1,3 tonna volt sótartályonként, de az idei hozam ennek majdnem a duplája, 2,5 tonna.

Az emelkedő hőmérséklet és a csapadékhiány egyaránt felgyorsította a sós víz elpárolgását. Az ágazatban dolgozók közül sokan azt mondták a Reuters-nak, hogy a következő néhány évre elegendő sótartalékuk van.

Eközben az észak-olaszországi rizottórizs-termelők azt mondták, hogy a száraz időjárás miatt fennáll a veszélye annak, hogy a földjeik túl sósak lesznek a következő évek során is a rizstermesztéshez.

Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet e héten közzétett adatai szerint az EU földterületeinek 45 százalékát fenyegeti a szárazság veszélye. A terület további 15 százaléka a legmagasabb, "riasztási" szintnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a növények és a termények károsodnak.

A szárazság miatt Franciaországban több mint 100 körzetben nincs folyó ivóvíz. Spanyolországban, ahol júliusban volt a legmelegebb július, a vízkészletek minden idők legalacsonyabb szintjén vannak.