Nyitókép: pookpiik/Getty Images

Washington felmondja az 1979-es egyezményt, reagált Szijjártó Péter is

Infostart
2022. július 9. 10:26
A globális minimumadó bevezetésének megakadályozása miatt lépett az Egyesült Államok. A magyar kormány nem enged a nyomásnak - közölte a tárcavezető.

Az amerikai pénzügyminisztérium felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest nem járul hozzá az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetéséhez – írja a Reuters alapján a hvg.hu.

Mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle – közölte az amerikai minisztérium szóvivője, aki szerint mindez az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelent.

A felmondás várhatóan hat hónap múlva fejeződik be.

A szóvivő szerint Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai aggályokat súlyosbította azzal, hogy gátolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet.

A hírt megerősítette Szijjártó Péter is közösségi oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének, s az azzal járó adóemelésnek.

A tárcavezető szerint Európa gazdaságának ma hosszú távú háborús inflációs környezetben kell működnie. Ha ezen körülmények között a termelő vállalatok adóterhei tovább növekednének, annak drámai hatása lenne - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az energiaárak elszabadulása miatt az európai versenyképesség már most "romokban" van, a globális minimumadó bevezetése pedig a "kegyelemdöfést" jelentené.

"Mi, magyarok sokat dolgoztunk azért, hogy nálunk legyenek Európa legalacsonyabb adói. A globális minimumadó bevezetése azt jelentené, hogy a magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe.

Mindezek alapján - bármekkora is rajtunk a nyomás - természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, nem kockáztatjuk magyarok tízezreinek munkahelyeit,

az adóügyi szakmai konzultációkat pedig folytatjuk republikánus barátainkkal" - fogalmazott Szijjártó Péter.