Nyitókép: Poike/Getty Images

Egyre nagyobb büntetések fenyegetnek a babaváró és a csok után

Infostart
2022. július 6. 11:38
A kamatemelések miatt jelentősen nőnek azoknak a terhei, akik nem tudják a vállalt feltételeket teljesíteni.

A kamatemelések után folyamatosan nő az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot – írja a Bank360.

A babaváró támogatás esetében az ügyleti kamatot meghatározó referenciakamat már 7,47 százalékon áll, ez az augusztusi igénylőkre lesz érvényes. A júliusban igénylők 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében. Augusztusban már az emelkedő referenciakamat miatt az ügyleti kamatok 10,71 és 13,71 százalékra nőnek.

A büntetés összege is nő, ha a kamatmentességre vonatkozó fő feltételt nem sikerül teljesíteni, vagyis azt, hogy az első öt évben legalább egy gyermek szülessen. Ilyen esetben az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. A 10 millió forintos, maximum hitelösszeget alapul véve azoknak, akik júliusban kötnek szerződést, valamivel több mint 4,5 millió forintot kellene egy összegben visszafizetniük, ha nem teljesülnek a feltételek, az augusztusban szerződőknek pedig már 4,8 millió forintot. A babaváró hitel három évvel ezelőtti indulásakor még kétmillió forint körül alakult a büntetés összege.

További teher, hogy a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés: a júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is lökheti, ha nem teljesülnek a vállalt feltételek.

A portál emlékeztet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forintot vettek igénybe a kamatmentes babaváró kölcsönből, ami a maximális hitelösszeget feltételezve közel 183 ezer házaspárt jelent.

A családi otthonteremtési kedvezményt, vagyis a csokot igénylők is megérzik a kamatemelés hatásait, ha nem tudják teljesíteni a támogatás feltételeit. A vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó büntetőkamatot a jegybanki alapkamat határozza meg.

  • Egy és két gyermek vállalása esetén a csoknál a jegybanki alapján számolják a bankok a büntetést, ami egy év alatt elérte a 7,75 százalékot.
  • Azoknak, akik új lakáscélra három gyermeket vállaltak a maximális 10 millió forintos támogatásért, a banki alapkamat ötszörösével számolják a büntetést, ez most már 38,75 százalék.