Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Történelmi mélyponton a forint a dollárral szemben

Infostart
2022. június 10. 13:24
Sosem kellett 376,7 forintot adni egy amerikai dollárért.

A dollárral szemben új történelmi mélypontra esett a forint, a 376,7-es árfolyam 1,1 százalékkal magasabb a csütörtökinél – írja a Portfolio. A dollár is erősödik az euróval szemben.

A cikkből kiderül, hogy az euróval szemben sincs messze a határ: kora délutánra

398,8-ig gyengült a forint.

Ezzel már 0,8 százalékos esésben van a magyar deviza, az amerikai tőzsdenyitáskor akár a március elején látott 400-as történelmi mélypont is meglehet – prognosztizálja a lap.

Frissítés: valamivel 15 óra előtt 378 forint föle erősödött a dollárárfolyam, és átlépte a 399 forintos szintet az euró.

Frissítés 2: Arról ír a Portfolio, hogy percek alatt erősödött nagyot vissza a forint, 4 óra körül 397,3-nál jár az euróval szemben, ami még így is majdnem fél százalékos gyengülés csütörtökhöz képest. A mozgást az válthatta ki, hogy ismét pozitív hírek jelentek meg a lehetséges uniós megállapodásról.

Arról is írnak a Reuterst idézve, hogy a forint alulteljesíti a régiós társait, ami elsősorban most azzal függ össze, hogy a magyar kormányfő jelezte: fenntartja a kormány az árstop intézkedéseket.

A forntgyengülés hátteréről egy devizapiaci kereskedő ezt mondta a Portfoliónak:

„Szállnak ki a magyar eszközökből egyes befektetők a különadók kivetése óta.

Ezt leginkább az OTP Bank papírjainak az árfolyam-alakulásán lehet követni, de a forint is nagy ingadozásokat mutat. Nem értettem, hogy miért erősödött vissza a forint a hosszú hétvégén, hiszen nem érkeztek kedvező hírek sem a különadókról, sem a befagyasztott EU-forrásokról.”