Nyitókép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal/Facebook

Nincs megállás az adóhatóságnál

Infostart
2022. június 5. 06:00
Összesen 151 073 ellenőrzést folytatott le a NAV tavaly, ami több mint 5 százalékos növekedés a korábbi évhez képest.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési kedve 2021-ben sem hagyott alább. Az összesen 151 073 ellenőrzés 93 százaléka jogkövetési vizsgálat volt, 7 százaléka pedig adóellenőrzés, ez több mint 5 százalékos növekedés a korábbi évhez képest – írja a Napi.hu.

Az ellenőrzések eredményeként 438,9 milliárd forint fizetési kötelezettséget állapított meg az adózóknál, aminek több mint a felét adó- és mulasztási bírságként, illetve késedelmi pótlékként vetette ki. a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda adóperes csoportjának ügyvédje a lapnak úgy fogalmazott, általánosságban az mondható, száz ellenőrzésből tizenhárom esetben találnak olyan körülményt az adóhatóság emberi, ami miatt végül adómegállapítást tesznek.

A NAV több csoportot is az ellenőrzései fókuszába helyezett:

  • Közéjük tartoznak például a kiemelt és legnagyobb adóteljesítményű adózók. Esetükben jellemzően téves jogértelmezés, illetve emberi hiba alapozta meg a problémákat.
  • Az építőipar is évek óta fokozott figyelem alatt áll. Ebben a szektorban az ellenőrzések közel negyede zárult adómegállapítással. Az adókövetkezményeket és a büntetéseket elsősorban be nem jelentett alkalmazottak és mesterséges alvállalkozói láncolatok miatt szabták ki.
  • A hatóság 2022-es ellenőrzési terve szerint kiemelt ellenőrzési területbe tartoznak az elektronikus kereskedelem résztvevői.
  • De a vámellenőrzések száma is növekedett 2021-ben.

A gazdasági lap végül arra is kitér, hogy az adóhatóság Budapesten és Pest megyében a legaktívabb. Itt folytatták le az igazgatóságok a tavalyi ellenőrzések több mint harmadát. Kifejezetten sok ellenőrzés indult továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. A kiszabott összegek tekintetében pedig Csongrád és Veszprém megye is kiemelkedik.