Nyitókép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Oda az Apple elsősége, közel-keleti a trónfosztó

Infostart
2022. május 12. 12:02
A mostani változás jól jelezheti a világgazdaságban tapasztalható általánosabb tendenciákat.

A szaúd-arábiai olajóriás, a Saudi Aramco lett a világ legértékesebb vállalata, letaszítva az Apple-t az első helyről – írja a Business Insider, amit a Telex szemlézett.

Mint olvasható, a trónfosztás közvetlen kiváltó oka az, hogy az Apple árfolyama a szerdai tőzsdei kereskedésben 5,2 százalékot zuhant, miután a technológiai részvények árfolyama általánosan mélyrepülésben volt a tengerentúli piacokon. Ezzel az Apple piaci kapitalizációja 2370 milliárd dollárra csökkent, míg az Aramco piaci kapitalizációja 9,1 billió szaúd-arábiai riál, ami 2430 milliárd dollárnak felel meg.

A Business Insider cikke megjegyzi: bár a két vállalat értéke és így az egymással szembeni pozíciója a részvényárfolyamok ingadozása miatt ismét változhat – vagyis az Apple visszaszerezheti még az első helyett –, a mostani változás jól jelzi a világgazdaságban tapasztalható általánosabb tendenciákat.

Az egyik ilyen, hogy az energiapiac fellendülőben van: az ukrajnai háború, az Oroszország elleni szankciók és bojkottok, valamint más tényezők felhajtották az árakat. Mindeközben az Apple a legutóbbi eredményközleményében az ellátási lánc korlátaira figyelmeztetett.