Nyitókép: Pexels.com

A Covid után újabb nehézségekkel kell megküzdeniük a magyar szállodáknak

Infostart / InfoRádió - Ignáth Márk
2022. április 10. 12:20
A hétköznapokban még nem, de a húsvéti szünetben már elérhetik a vidéki szállodák a járvány előtti foglaltsági szintet – véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Baldauf Csaba elmondása alapján nagycsütörtöktől húsvét hétfőig, illetve az ünnepet megelőző és követő néhány napban – köszönhetően az iskolai tavaszi szünetnek – jelentős belföldi kereslet lesz, elsődlegesen a vidéki szállodákban. A különböző régiók előzetes adatai 75-80 százalékos előfoglaltságról tanúskodnak, bár a foglalási ablak mára nagyon lerövidült. A szövetség elnöke biztosra veszi, hogy a szállodák foglaltsága még növekedni fog a következő napokban, így a vidék tekintetében összességében 90 százalék feletti kihasználtságot vár, ami már a pandémia előtti, 2019-es év forgalmának felel meg.

Mindeközben a világjárvány miatt kialakult súlyos munkaerőhiányt – a sok fáradozás ellenére – a mai napig nem sikerült kezelni. Balduld Csaba arra a furcsaságra is felhívta a figyelmet, hogy a lassan felépülő kereslet még segíti is az ágazatot, hiszen a mostani dolgozói létszámmal nehezen lehetne „megküzdeni” a 2019-es vendégforgalommal. A szakma elsősorban toborzással, diákmunkával, főiskolás gyakornokokkal, bérelt és külföldi munkaerővel igyekszik enyhíteni a helyzetet, újabb és újabb munkavállalók bevonásával, hiszen

egy erős nyári szezont – a most rendelkezésre álló dolgozói kapacitásból – borítékolhatóan nem fognak tudni kiszolgálni

– vélekedett a szövetség elnöke.

Szerinte sok szállodás már korábban felismerte, hogy a munkatársak megtartásához progresszíven kell hozzányúlnia a bérekhez, de ezt – a törvényi előírások miatt az év elejétől – tovább kellett emelni, ami további 10-12 százalékos bérnövekedést jelenthet. Baldauf Csaba szerint elindult egy olyan bérspirál, amelynek a költsége már komoly nyomást helyez a szállodavezetőkre, amit kiegészít az energiaárak növekedése, illetve az elszabadult infláció, ami minden szolgáltatásba begyűrűzik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Most megküzdhetetlen lenne egy erős nyári szezonnal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást