Nyitókép: Pixabay

Két lépcsőben lehet nyugdíjkiegészítés, ha szükséges

Infostart / MTI
2022. március 22. 16:58
A kormány megvédi a családokat az áremelkedés hatásaitól - közölte a Pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint a háború, a szankciók és az energiaárak emelkedése miatt egész Európában magas az infláció. A kormány az infláció csökkentése érdekében döntött a benzinárstop, az élelmiszerárstop, a kamatstop és a rezsicsökkentés fenntartásáról. Ezek az intézkedések több százalékponttal csökkentik az inflációt - tették hozzá.

Az áremelkedéssel szemben segítséget jelent, hogy a kormány jelentős összegeket fordít a családok megerősítésére: a családi adóvisszatérítéssel, a 25 év alattiak adómentességével, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével több ezer milliárd forint marad az embereknél - emelték ki.

A kormány a nyugdíjemelés mértékéről - amely az idei évben 5 százalék volt - az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben - áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank kedden délután közölt prognózisa szerint az infláció 7,5-9,7 százalék között alakulhat, ami kedvezőtlenebb a korábban várt 4,7-5,1 százaléknál.