Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

A Burger King orosz partnere nem hajlandó bezárni helyi éttermeit

Infostart
2022. március 18. 09:30
800 éttermet érint az ellenállás: a működés felfüggesztésére irányuló utasítást a bonyolult szerződések miatt nem teljesíti az orosz üzemeltető.

Alekszander Kolobovval, a helyi üzemeltetővel kapcsolatba lépett a Burger King márkát tulajdonló Restaurant Brands az orosz éttermek bezárásával kapcsolatosan, de ugyanúgy, ahogyan a Marks&Spencer, a Burger King is nehéz helyzetben találja magát a szerződések természete miatt.

"Felvettük a kapcsolatot az üzletek üzemeltetőjével, követeltük a Burger King éttermek oroszországi működésének felfüggesztését. Ezt megtagadta" – írta Restaurant Brands International elnöke, David Shear egy, a cég dolgozóinak írt nyilvános levelében.

Shear hozzátette, hogy a helyi Burger King-üzletágat érintő bármilyen változtatáshoz az orosz hatóságok támogatására lenne szükség, és azzal tisztában vannak, hogy erre nem számíthatnak egyhamar.

A Burger King tíz éve van jelen Oroszországban, Kolobovval, az orosz VTB Capitallel és egy ukrán befektetési céggel közös vállalaton keresztül működteti itt éttermet a BBC cikke szerint. A VTB Capital a VTB Bank leányvállalata, Oroszország második legnagyobb pénzintézete.

A Restaurant Brands 15 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik az orosz közös vállalatban, amelynek felszámolása folyamatban van.

A cég leállította az oroszországi ellátási lánc, a működés és a marketing támogatását. Az oroszországi beruházásokra és terjeszkedésre irányuló új pályázatokat is elutasítja.

A Marks&Spencer sem tudja elérni egyelőre, hogy üzletei bezárjanak Oroszországban. Boltjaikat egy török vállalat, a FiBA üzemelteti, amely 1999 óta rendelkezik a kiskereskedelmi termékek kelet-európai értékesítésének jogával. Az M&S felfüggesztette áruszállításait a FiBA-nak, amely 48 oroszországi üzletét üzemelteti.