Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Pleul

Árstop nélkül már 660 forintba kerülne egy liter dízel, de nem csak a háború miatt

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. március 3. 17:32
Pletser Tamás elemző szerint a forint dollárhoz viszonyított történelmi mélypontja csak rontja az orosz háború miatt kialakult helyzetet.

Nyolc éves csúcsra emelkedett az irányadó Brent olajtípus ára hordónként szerdára, és meghaladta a 110 dolláros szintet. Az elemző szerint még nincs vége az áremelkedésnek, Oroszország növekvő gazdasági elszigeteltsége pedig egyre jobban zavarja a globális energiaellátást.

"A mostani csúcsár ráadásul olyan dollárárfolyam mellett jött létre, amely a nyolc évvel ezelőtthöz képest legalább 20 százalékkal erősebb, tehát már 130-140 dolláros reálértéknél tartunk. Ez gyakorlatilag azonnal átszivárog, a termékárak az emelkedéssel párhuzamosan nőttek" – szögezte le az InfoRádióban Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

Árbefagyasztás nélküli árkalkulációt is mondott:

660 forintba kerülne egy liter dízel.

A jelentős áremelkedésben szerepe van még a forint dollárral szembeni történelmi gyengeségének is.

A nagyon magas olajár – mint hozzátette – fékezi a gazdasági növekedést és pörgeti az inflációt, ráadásul Pletser Tamás szerint nem nagyon látszik, hogy az ukrán válság rövid távon megoldódna.

"Egy dolog hozhat enyhítést a piacon, ha az Irán elleni szankciókat feloldja a nyugat, márpedig a hírek szerint itt előrehaladott tárgyalások vannak" – mondta. Magyarán: Irán teljes mértékben visszatérhet a kőolajpiacra, ahonnét jelenleg korábban kitiltották. Addig "az emelkedésnek van tere".

"Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, az exportja komoly mérték, napi 5 millió hordót exportál, ehhez jön még 3 millió hordó egyéb termék. Ha ez a teljes mennyiség eltűnik, amire sajnos most van esély a szankciók miatt, az valószínűleg további áremelkedést indukál majd" – szögezte le.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Árstop nélkül már 660 forintba kerülne egy liter dízel, de nem csak a háború miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást