Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Váratlan fordulat az európai gázellátásban

Infostart
2022. január 25. 17:46
A szlovákiai Nagykaposon, az egyik fő EU-s belépési ponton keresztül érkező orosz földgáz mennyisége kedden az idei legmagasabb szintet érheti el.

A földgáz irányadó határidős jegyzése kedd délelőtt 10-re több mint 9 százalékkal, 91,15 euró/megawattórára csökkent a holland TTF gáztőzsdén, miután emelkedett az Európai Unióba tartó orosz szállítások mennyisége, illetve a korábban vártnál melegebb időjárásra lehet számítani a térségben – írja a vg.hu.

A vezetéket üzemeltető Eustream kedd reggeli adatai szerint a szlovákiai Nagykaposra (Velke Kapusany), az egyik fő belépési pontra leadott kapacitásrendelés január 1-je óta a legmagasabb szintet érte el, bár még mindig jóval kevesebb földgáz áramlik Oroszországból Ukrajnán át az unióba, mint az ilyenkor megszokott. Tavaly januárban ugyanis a napi átlagos áramlás több mint 760 gigawattóra volt, szemben a keddre várt 446-tal.

A gázszükséglet mérséklődhet a jövő héten, mivel enyhébbre fordul az idő. A felmelegedéssel egyidejűleg ráadásul élénkülő légmozgást is prognosztizáltak, így nőhet a kontinens szélenergia-termelése is.

A kereskedők eközben árgus szemekkel figyelik az ukrajnai helyzetet, mert egy kirobbanó fegyveres konfliktus tovább csökkenthetné az Európába irányuló gázáramlást egy olyan időszakban, amikor a kontinens készletei amúgy is vészesen alacsonyak, a kereslet pedig az évszaknak megfelelően továbbra is magas.