Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Kétezer milliárdos terhet róhat a költségvetésre a kedvezőbb rezsi az idén

Infostart
2022. január 20. 08:36
A lakossági energiaár-csökkentés védelme az idén várhatóan a költségvetés 5-7 százalékát teszi ki. A jövő sem biztatóbb.

A „rezsicsökkentett” közműdíjak, illetve a közműtermékek idén várható piaci árának különbsége az előrelátható lakossági forgalommal felszorozva az állami költségvetés mérlegfőösszegének 5-7 százalékára rúghat – közölte a Népszava kérdésére az Erste olaj- és gázipari elemzője, aki a konkrét összeget 2022-re durván kétezer milliárd forintra tette.

A több ezermilliárd forintos kiadási becslés az összes, hatósági díjas lakossági közműre vonatkozik – tette hozzá Pletser Tamás. Az összeg az – érintett hazai termelőket, szállítókat, nagykereskedőket és szolgáltatókat is magukba foglaló – hazai közműrendszernek a hatóságilag alacsonyan tartott eladási tarifák, illetve a jóval magasabb piaci árak különbsége miatt elszenvedett vesztesége. Bár ez első körben az érintett társasági mérlegeket rontja, ilyen helyzetben az állami tőkepótlás – legalábbis a köztulajdonú cégek esetében – előbb-utóbb elkerülhetetlen – olvasható.

Az elemző tapasztalatai szerint az energiatarifákat a költségvetésből támogató államok azok után, hogy a piaci árak elszabadulása tarthatatlan rést üt a költségvetésen, előbb-utóbb visszatáncoltak a piaci árak irányába. A magyar kormány e tárgyú, várható lépéseit ugyanakkor nem kívánta megjósolni.

Plester Tamás mások mellett arról is beszélt, hogy a kontinens – alapvetően az előrejelzéseknél enyhébb időjárásnak, valamint a decemberi lng-beszerzéseknek köszönhetően – a előreláthatólag „túléli” a telet. Igaz, a következő szezonra is meg kell kezdeni a felkészülést. E tekintetben – legalábbis tőkepiaci befektetői szempontból – derűlátó.