Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Paks újra száz százalékon termel

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2021. december 20. 16:23
Ismét teljes kapacitással üzemel a paksi atomerőmű – közölte érdeklődésünkre Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője. Múlt héten csak félgőzzel termelt az üzem a kettes reaktor tervezett nagyjavításának elhúzódása és az egyes blokk „irányítástechnikai berendezésének meghibásodása” miatt.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka mindkét blokk elérte a névleges teljesítményt, miután befejeződött a 2-es blokk (Paks2) ez évre tervezett nagykarbantartása és főjavítása, illetve az annak során feltárt generátorhiba orvoslása. „Most már mindegyik blokk, minden gép százszázalékos üzemben van” – fogalmazott a kommunikációs vezető, 1992 cselgáncs olimpiai bajnoka.

Paks1-et az irányítástechnikai berendezés javítása miatt kellett kivenni az áramtermelésből. Kovács Antal tájékoztatása szerint a hiba észlelése után nem egy azonnali, hanem egy szintén tervezett leállást hajtottak végre, egyeztetve a Mavirral, majd kijavították, és az elmúlt napon felterhelték a reaktort.

„A mi filozófiánk az, hogy

nem élünk együtt a hibákkal,

tehát lehet, hogy ezzel még lehetett volna menni valamennyit, de a mi műszaki kultúránk, amikor egy ilyen lehetséges hibát beazonosít, azonnal igyekszik is rendbe tenni” – fűzte hozzá a szakember megismételve: mindez megtörtént, így szombatról vasárnapra virradóan mindkét blokk teljes névleges teljesítményét elérte.

Kovács Antal megjegyezte: „ha azt mondanám, hogy sosincs műszaki problémánk, akkor nem mondanék igazat, miután minden olyan berendezésnél, ami működik, előfordulnak hibák”. Ezzel együtt

a paksi atomerőmű rendelkezésre állási mutatója 92 százalék körüli.

Ugyanakkor az 1-es blokk említett mostani leállása végső soron tervezett volt, ami nem okozott problémát a rendszernek, a Mavirnak pedig volt ideje gondoskodni az energiapótlásról – mutatott rá a kommunikációs igazgató. De az említett 92 százalékban a blokkok teljes névleges teljesítménnyel üzemelnek, és szén-dioxid-mentesen termelnek – hangsúlyozta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Paks újra száz százalékon termel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást