Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Négynapos munkahét teljes fizetésért: egy bank már meg is lépte

Infostart
2021. november 24. 10:11
A munkavállalók mentális és fizikai egészsége érdekében döntöttek az egyelőre még úttörő megoldás mellett.

Az Atom Bank vált a legnagyobb brit munkáltatóvá, amely négynapos munkahetet hagyott jóvá dolgozói számára. A CNN cikke szerint 37,5 óráról 34 órára csökkentették a heti elvárt munkamennyiséget, és azt javasolták munkavállalóiknak, hogy a hétfőt vagy a pénteket minden héten otthon töltsék.

A 430 dolgozót érintő döntés nem teszi kötelezővé senki számára, hogy éljen a lehetőséggel, akik a négynapos munkahét mellett döntenek, azoknak ugyanakkor a munkával töltött napokon egy kicsit többet kell benn maradniuk az irodában, mint eddig.

A legtöbben élnek a lehetőséggel

A november elsején életbe léptetett lehetőséggel a legtöbb dolgozó élt. Mentális és fizikai egészségük mellett produktivitásuk növelése is a cég céljai közt volt.

"A négynapos hét több lehetőséget biztosít dolgozóinknak arra, hogy hódoljanak szenvedélyeiknek, időt töltsenek a családjukkal és egészségesebb egyensúlyt teremtsenek a munka és a magánélet között"

– mondta Mark Mullen, az Atom vezérigazgatója.

Mullen szerint a pandémia felülírta a munkahely mítoszát, ezzel azt is, hogy a munkának feltétlenül irodában kell zajlania. A bank 2016-ban virtuális bankként indult, app segítségével kínálnak kölcsönöket, jelzáloghiteleket és befektetési számlákat az őket választóknak.

Azonnal élesben indult a rendszer

A változás bevezetését megelőzően nem tesztelték azt kisebb csoportokon: a CNN-nek azt nyilatkozta a vezérigazgató, hogy azt akarták látni, tényleg működni fog-e a gyakorlatban. A november óta eltelt időben azt tapasztalta, hogy

nem romlott az ügyfélszolgálat hatékonysága,

de mindenkinek kellett egy kis idő ahhoz, hogy átálljon.

"Ha húsz éve dolgozol ugyanabban a beosztásban, akkor ha pénteken nem kell dolgoznod, úgy ébredsz fel, hogy nem igazán tudod, mihez kezdj az időddel" – fogalmazott.

Világszerte sokak célja ez

A munkavállalók a világ számos táján régóta szeretnék elérni, hogy valamivel egészségesebb időbeosztásban dolgozhassanak. Izlandon már 2015-ben és 2019-ben is kipróbálták a négynapos munkahetet, és itt sem látták, hogy attól visszaesne a produktivitás. A pandémia kezdetével párhuzamosan egyre nagyobb flexibilitásra rendezkedett be mindenki.

Mullen szerint az ötnapos munkahét huszadik századi maradvány és már nem tölti be szerepét megfelelően, ezért reméli, sokan követik majd példájukat.