35 milliárd forintból bővít itthon a Nestlé

Infostart / MTI
2021. november 8. 13:38
A vállalat büki gyárában megvalósuló kapacitásbővítő fejlesztés értéke 35 milliárd forint, aminek nyomán 120 új munkahely jön létre.

Mindemellett a cég komplex, 3 éves képzést nyújt a jelenlegi mintegy 2180 munkatársa számára 726 millió forint értékben, amihez az állam 363 millió forint támogatást ad - mondta a bejelentő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a most bejelentett beruházásnak "önmagán túlmutató jelentősége van". Ezzel ugyanis a vállalat a büki állateledel-termelés exportarányát 90 százalék fölé növeli.

Kitért arra is, hogy a beszállítók többsége magyar cég, amelyek évente több mint 50 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlének. A képzési programban pedig a dolgozók elsajátíthatják a legmodernebb technológiák használatát.

A büki gyár már most is a Nestlé állateledel-gyártásának közép-európai központja, de a mostani beruházásnak köszönhetően a svájci vállalat egyik legnagyobb állateledelgyára jön létre Európában.

A gazdasági környezettel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta, a magyar gazdaság már az idei nyáron elérte a pandémia előtti teljesítményét, amire a világgazdaság csak a jövő év végére lesz képes. Szerinte ez abból a mintegy kéthónapos előnyből adódik, amelyre az oltási program gyors megindításával tudott szert tenni az ország.

Meglátása szerint mivel a járvány újra fellángolt Európában, és rámutatott, hogy "minél többen döntenek az oltás felvétele mellett, annál kisebb nehézségekkel kell majd szembe néznünk".

Végezetül aláhúzta, hogy a svájci-magyar kereskedelmi forgalom volumene 2021 első nyolc hónapjában 8 százalékkal emelkedett, meghaladva az 1,2 milliárd eurót, és a svájci vállalatok jelentik a 11. legnagyobb beruházói közösséget hazánkban. Ez szerinte részben a "problémamentes politikai kapcsolatoknak" köszönhető.

A most bejelentett 35 milliárd forintos bővítéssel

újabb 50 robot áll munkába, így a prémium macskaeledelt gyártó üzem termelési kapacitása éves szinten további 50 ezer tonnával növekszik.

"A 120 új munkahelyet teremtő bővítés hatására a mostani 70 helyett naponta több mint 90 kamionnyi állateledelt tudunk majd útnak indítani 2022 őszétől a világ 50 országába. A beszállított alapanyagoknak több mint 50 százalékát már most a magyar beszállítóktól érkezett alapanyag teszi ki, és az új beruházásnak köszönhetően ez az arány még tovább nőhet" - közölte Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója.

A Nestlé globális célkitűzéseivel összhangban a gyárban 2017 óta megújuló források biztosítják a villamos energiát, az ipari hulladékot pedig anyagában történő újrahasznosítással vagy hőenergia termeléssel ártalmatlanítják.