eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Üzemanyaghiányra figyelmeztető jelzések a töltőpisztolyokon egy londoni benzinkúton 2021. szeptember 30-án. Az EU-tagság megszűnése (Brexit) nyomán fellépő kamionsofőrhiány üzemanyagellátási gondokhoz, pánikszerű felvásárlási rohamokhoz és benzinkutak bezárásához vezetett Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Szén, mikrochip, böllér – itt a hiánycikk-körkép

Kávétól a szénig terjed a hiánycikkek palettája világszerte: a világ egymástól távol fekvő területein kialakult állapotoknak van egy közös pontjuk.

A koronavírus-pandémia okolható részben a legtöbb hiánycikkért, de közel sem a világjárvány az egyetlen oka annak, hogy a Föld több kontinensén egyszerre néznek szembe az emberek azzal, hogy amit eddig egyértelműnek vettek, ahhoz most sokkal nehezebb hozzájutni. Amerikában csak Los Angeles kikötőjében mintegy 200 ezer konténer ragadt a partoknál a CNN cikke szerint: a kikötő vezetője szerint kétheti munka kirakodni mindazt, ami a hajókon vesztegel.

A múlt héten Joe Biden elnök döntése értelmében a kikötő megkezdhette a nonstop üzemet, ami enyhíthet ezen a helyzeten, ám így sem áll helyre majd a normál működés egészen 2022 tavaszáig. Az év végi nagy vásárlói roham előtt a nagy mennyiségű ki nem rakodott konténer óriási problémákat okoz, ráadásul az amerikai autógyártók is nagyon várnak azokra az alapanyagokra, amelyek a hajók fedélzetén érkeztek. Az amerikaiak ugyanakkor nincsenek egyedül: lássuk, a világ mely táján mi okozza a problémákat!

Kína: szinte minden hiánycikk

Kínában a papírtól a gyerekjátékig, a széntől a textilekig, az élelmiszertől a mikrochipekig mindenből hiány alakult ki, és ez a karácsonyra is kihathat Michal Meidan, az Oxfordi Energiatudományi Intézet munkatársa szerint. A BBC cikke azt írja, a hiányok gyökere az energiakrízisben keresendő: Kína nagy mértékben szénerőműfüggő, a szén ára pedig igencsak megnőtt, a kínai fogyasztókra azonban nem lehet ezt továbbterhelni, így hát egyszerűen kevesebb energiát tudnak előállítani és továbbadni számukra.

A bányákban alkalmazott szigorúbb biztonsági ellenőrzések, az árvizek és a környezetvédelmi intézkedések csak mélyítették a krízist. Így miközben egyre nagyobb az igény Kína termékeire, egyes gyáraknak kevesebb energia áll rendelkezésükre vagy bizonyos napokon nem termelhetnek.

Amerikai helyzet: palackozott víz és toalettpapír

Ruházat, kisállat-eledel, wc-papír, palackozott víz és gyerekjáték: az amerikaiakat már figyelmeztették, hogy az idei karácsony nem arról fog szólni, hogy minden, amit csak akarnak, elérhető lesz. Ennek oka a kikötők problémái mellett más országok gyártóinak koronavírus okozta gondjaiban is rejlik: a Nike például Vietnámban gyártat nagy mennyiségben, ahol viszont sok gyárnak be kellett zárnia.

A tengeri áruszállítással kapcsolatos gondokat pedig jól illusztrálja, hogy tízből négy, az USA-ba hajón érkező konténer mindössze két kikötőn, Los Angelesnél és Long Beachnél érkezik. A szűk keresztmetszet oda vezetett, hogy az előbbi kikötőben, ahol a járvány előtt az egyetlen várakozó feltűnése is meglepő volt, egy idei szeptemberi napon rekordnak számító 73 hajóból álló sor kígyózott, kirakodásra várva.

India: mikrochipek

A telefonokban és számítógépekben is használt chipek iránti globális kereslet már a járvány előtt is nőtt az 5G-technológia bevezetése miatt. Az otthoni munkavégzésre való áttérés a kereslet további növekedéséhez vezetett, mivel az embereknek szükségük volt munkahelyi laptopokra vagy webkamerákra.

Indiába a járvány miatt kevesebb alapanyag jutott el, amin az ország energiahiánya még többet rontott: most már kritikus a szénhiány. A szakértők szerint az indiai családok is megsínylik a villamosenergia-árak emelkedését. A magas infláció miatt az élelmiszer és az olaj ára már most emelkedik.

Brazília: a kávéval lehet gond

Az országot sújtó szárazság fagyokkal és a kávétermesztés természetes ciklikusságával kombinálva nagyon rossz évet hoz, amit a magas szállítási árak és a konténerhiány tovább rontott. Ennek hatását a fogyasztók érzik majd. A vízenergiát nagy mértékben hasznosító ország energiaiparát is negatívan befolyásolják a szárazságok.

Nigéria: nincs mivel főzzenek

A folyékony gáz hiánya a nigériaiakat leginkább a konyhában érinti – ennek híján újra szén vagy fa fölött kell főzzenek. Az ország behozott gázra támaszkodik, ami egyre mélyíteni fogja a krízist.

Britek: a brexit a baj

Nagy-Britanniában eközben leginkább a munkaerőhiány minden probléma gyökere, és szinte az összes ágazatot érinti. Nincsen elegendő kamionsofőr, aminek következtében az áruk nem jutnak el rendeltetési helyükre. A benzinválság ugyan már csitult, de egyéb területek érintettek: egyes gazdák kiöntik a tejet, mert nincs kinek eladniuk, és nincs elég böllér sem, így a sertés- és csirketenyésztők is bajba kerültek. Boris Johnson ennek ellenére azt mondja, ez a brexitet követő átmeneti időszak, természetes folyamat, melyben nem tervezi, hogy több alacsonyan képzett bevándorló jöhessen az országba. Mindezek mellett a vendéglátóiparban is munkaerőhiány alakult ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×