Nyitókép: Zania Studio/Getty Images

Mellbevágó felfedezés az emlőrák és a dezodorok kapcsolatáról

Infostart
2021. október 17. 10:08
Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók mellrákos esetekért.

A vita középpontjában az alumínium áll: ezt az anyagot használja sok dezodor az izzadás meggátlására, ám az alumínium képes egyes receptorok szemében ösztrogénként viselkedni. Bár a legtöbb kutatás szerint nincsen összefüggés az alumíniumtartalmú dezodorok használata és a melldaganatos betegségek közt, két új kutatás most megerősítette, hogy a dezodorokban használt alumíniumsók toxikus hatásúak és karcinogén potenciál is van bennük – írja a Euronews.

A kutatók hörcsögsejtekben végeztek vizsgálatokat, és úgy találták, hogy az emlősejtek, különösen az emlőmirigyek alumíniumsókkal való találkozásuk során azonnal bekebelezték az idegen anyagot.

Már a kitettséget követő 24 órában genetikai instabilitást állapítottak meg, a kromoszómák szerkezete és száma megváltozott az érintett sejtekben.

A tanulmányok szerint ez a bizonyítottan rákkeltő anyagok által okozott rosszindulatú átalakulás során is előfordul, ezért

megerősíti az alumínium rákkeltő potenciálját az emlősejtekben.

Az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés a világon: 2020 végén 7,8 millió nő élt öt éven belül diagnosztizált melltumorral. A megbetegedés nem fertőző, a kialakulása mögött álló okok egyelőre nem ismertek. A WHO szerint a megbetegedések fele olyan nőkben alakul ki, akiknek nincsen semmilyen rizikófaktoruk nemükön és 40 év fölötti életkorukon túl.

A rizikófaktorok közt van

  • az életkor,
  • az elhízottság,
  • az alkohol nagy mennyiségben történő fogyasztása,
  • a megbetegedés családon belüli korábbi előfordulása,
  • a sugárzásnak való kitettség,
  • a dohányzás és
  • a menopauza utáni hormonterápia.

Az új kutatások most először azonosítottak olyan vegyi anyagot, amely környezetünkben megtalálható és rizikófaktort jelent.

A tanulmányok arra is rámutatnak, hogy az alumíniumsóknak az emlőrák kialakulásában való szerepe az azbeszt történetére emlékeztet, és hogy azokat nemcsak izzadásgátló dezodorokban, hanem más kozmetikai termékekben, például naptejekben is használják.