eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Megint összerándult a világ gyomra a csőd peremén billegő kínai óriáscég miatt

Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 305 milliárd dollárral tartozik hitelezőinek, és kifogyott a készpénzből. Egyes befektetők attól tartanak, hogy ha fizetésképtelenné válik és összeomlik a vállalat, az megrengetheti a kínai pénzügyi rendszert, és hatása tovaterjedhetne az egész világra.

A vállalatnak 83,5 millió dollárt kellett volna kifizetnie egy kétmilliárd dollár értékben külföldön kibocsátott, 2022 márciusában lejáró kötvény tulajdonosainak csütörtökön, egy másik dollárkötvény után pedig a jövő héten esedékes 47,5 millió dollár kamat folyósítása.

A Reuters hírügynökség bennfentes forrásokból származó értesülése szerint azonban a kötvénytulajdonosok nem kapták meg csütörtökön az őket megillető pénzt, ráadásul a China Evergrande még csak meg sem kereste őket. Ezzel kezdetét vette egy 30 napos türelmi idő, de ha ez idő alatt sem fizet a vállalat, az törlesztési csődöt jelent.

"Ezek a kísérteties csend időszakai, mivel ebben a szakaszban senki sem akar nagy kockázatot vállalni"

- mondta Howe Chung Wan, a Principal Global Investors amerikai vagyonkezelő ázsiai kötvénybefektetési részlegének vezetője. Hozzátette, hogy az Evergrande nagyságához mérhető kínai vállalat még nem került ilyen súlyos helyzetbe, így várni kell a következő napokban a helyzet alakulásának megítéléséhez.

A kínai központi bank pénteken ismét készpénzt juttatott a bankszektorba, amivel január óta nem látott mértékű, összesen 42 milliárd jüan extra likviditást biztosított a héten repo ügyeletek keretében. Ez a piacok támogatásának jeleként értékelhető, de a kormányzat nem szólalt meg, és a kínai állami média sem adott támpontokat egy esetleges mentőcsomagról.

A China Evergrande a múlt héten pénzügyi tanácsadókat fogadott fel, és arra figyelmeztetett, hogy fizetésképtelenné válhat. A vállalat csúfos összeomlása összezúzhatja az ingatlanpiacot, amely a kínai háztartások vagyonának 40 százalékát teszi ki. A kínai vezetésnek azt kell tehát eldöntenie, hogy mennyire tudja szigorítani a pénzügyi fegyelmet anélkül, hogy társadalmi zavargások robbannának ki.

A belföldi kockázatok jelentősek a hatalmas vagyontartalékot jelentő ingatlanszektort fenyegető veszélyek miatt.

"Az ingatlanértékesítés és a beruházások elkerülhetetlenül tovább lassulhatnak, ami közel 1 százalékpontot venne el a GDP növekedéséből"

- mutattak rá a Société Générale francia nagybank elemzői, arra figyelmeztetve, hogy minél tovább várnak a döntéshozók a cselekvéssel, "annál nagyobb lesz a kemény landolás kockázata".

A múlt héten országszerte tiltakoztak elégedetlen beszállítók, lakásvásárlók és befektetők. Az elégedetlenség tovább erősödhet egy esetleges fizetésképtelenség esetén, és más fejlesztőknél is válságot okozhat. Az Evergrande azt ígérte, hogy a hazai befektetőket részesíti előnyben, és a héten meg is oldotta az egyik hazai kötvény után járó kamatok kifizetését. Ugyanakkor egy szót sem ejtettek a külföldi kötvénytulajdonosokat megillető kamatokról.

Az Evergrande tetemes adósságából a külföldiek részesedése nagyjából 20 milliárd dollárt tesz ki.

A külföldi kötvénytulajdonosok kezdik úgy hinni, hogy egy hónapig is eltarthat, amíg a dolgok tisztázódnak, és a piacok már arra számítanak, hogy jelentős adósságleírást kell végrehajtaniuk.

Jennifer James, a Janus Henderson Investors brit vagyonkezelő elemzője szerint az a legvalószínűbb végkimenetel, hogy a vállalat és a hitelezők egy átütemezési megállapodást kötnek. Ha azonban rosszul kezelik a megállapodást, "a bizalomvesztésnek tovagyűrűző hatásai lehetnek".

A China Evergrande a hitelből való építkezés üzleti modelljének megtestesítője, és hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kormány már jó ideje szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A vállalatnak dollármilliárdokban mérhető eszközöket kellett értékesítenie, hogy megfeleljen az új hitelezési előírásoknak. Azóta, hogy Peking 2017-ben elkezdte szorosabbra fonni az ingatlanszektor pénzügyi ellenőrzését, kisebb ingatlanfejlesztő vállalatok százai mentek csődbe.

Az utóbbi napokban erős mozgásokat váltott ki a globális pénz- és tőkepiacokon az a félelem, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában megismétlődik a Lehman Brothers esete.

Az akkor negyedik legnagyobb amerikai befektetési bankcsoport és egyben a világ vezető brókercége 2008 szeptemberében csődbe ment, és ennek következményeként a nagy gazdasági világválság (1929-19333) óta nem látott pénzügyi és gazdasági krízisbe süllyedt az egész világ. Az elemzők többsége szerint az Evergrande csődje esetén bankok és más hitelezők elveszítenék pénzüket, ám kevéssé valószínű, hogy ez megrengetné a kínai pénzügyi rendszer stabilitását és globális láncreakciót váltana ki.

A világ nagy jegybankjainak vezetői is jelezték, hogy szoros figyelemmel követik az eseményeket. A Bank of England csütörtökön közölte, hogy óvatosan optimista, várakozásai szerint a helyzet nem vesz túl rossz fordulatot, Peking elejét veszi egy nagyobb zavar kialakulásának. A svájci jegybank viszont arra figyelmeztetett, hogy nem szabad félvállról venni, egy kis, helyi jelentőségű problémának tekinteni az ügyet. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője pedig a CNBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az euróövezet közvetlen kitettsége korlátozott mértékű.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×