Nyitókép: Pixabay

Soha nem nőtt egy nap alatt ennyivel a magyar államadósság

Infostart
2021. szeptember 15. 07:49
10 és 30 éves dollárkötvényt vont be a következő hónapok, évek feladatainak finanszírozására a magyar kormány.

A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ - írja a Portfolio iparági források alapján, a gazdasági szakportál számításai szerint ez minden idők egynapi új adósságkibocsátása, 1258 milliárd forint.

A minden eddiginél nagyobb (5,3 milliárd dollár) rövid távú forrásbevonási tervből következően két további rekord is született. Egyrészt maga

a 15,5 milliárd dollár nominálisan a legnagyobb egynapi befektetői felajánlás magyar államkötvényekre,

és ebből is következően az ezekből elfogadott 4,25 milliárd dollárnyi ajánlat is a legnagyobb egynapi adósságkibocsátás a magyar államtól.

Mivel a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam. A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355 százalékos hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam.

A Portfolio elemzése szerint a "figyelemre méltó költségvetési költekezésre" kellhet a pénz, kiemelten a nyugdíjkiegészítésre és -prémiumra, miközben a költségvetésben "hatalmas mozgástér" van az idei költségvetésben. És persze ott vannak a biztosan csak később érkező uniós pénzek, amelyeket a kormány előfinanszíroz is.