Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Brutális a drágulás – már a statisztika is ezt tanúsítja

Infostart / MTI
2021. június 30. 09:52
A belföldi értékesítési árak 14,4, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek májusban. Az ipari termelői árak átlagosan 11,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal növekedtek, míg az exportértékesítés árai 0,9 és az ipari termelői árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek.

Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta - tette hozzá jelentésében a hivatal.

Az euróval szemben a forint 0,93 százalékkal gyengébb, a dollárhoz képest 9,50 százalékkal erősebb volt májusban, mint egy évvel azelőtt.

Az idén májusban a 2020. májusihoz képest a belföldi értékesítésben 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,1, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 16,0 százalékos volt a drágulás.

A feldolgozóipari áremelkedést a kőolajfeldolgozó szektor és a vegyipar termelői árainak 58,7, illetve 40,1 százalékos emelkedése húzta fel, az élelmiszerek termelői ára 5,0 százalékkal, a gyógyszereké 3,2 százalékkal emelkedett. A járműgyártásban 1,9 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése májusban, a számítástechnikai, elektronikai gyártócégeknél 1,3 százalékos.

A fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 3,2 százalékkal, a beruházási javaké 0,8 százalékkal nőtt.

Az ipari exportban 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,8 százalékkal emelkedtek, a mindössze 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 79,9 százalékos volt a drágulás a világpiaci árak emelkedée, a forint gyengülése, valamint a nyersanyagok árának előző évi visszaesése következtében - közölte a KSH.

A járműipar forintban mért exportárai 1,8 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai cikkeké 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az élelmiszerek exportára 7,7 százalékkal nőtt.

Az év első öt hónapjában a belföldi termelői árak 8,6 százalékkal, az exportárak 9,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához mérve, a termelői árak együttesen 9,1 százalékkal voltak magasabbak.