eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Eper és dér: hol késik a magyar szamóca?

A megszokottnál két héttel később érik itthon a szabadföldi szamóca, így várhatóan nagyobb mennyiségben június közepén jelenik meg majd a piacokon és a boltokban – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője, Mártonffy Béla.

Azt szokhattuk meg – magyarázta a szakértő –, hogy május közepén-végén jelenik meg a szabadföldi szamóca a Magyarországon, ez nagyjából két-két és fél hetet csúszik. Most már Baranyában elindult a szamóca érése.

A szamócának nálunk három érési időszaka van:

  • fűtött fólia alatt csekély mennyiség, ez akár április végén már megjelenhet,
  • május első heteiben hidegfólia alól kerül ki a termés,
  • ezután jön a szabadföldi szezon, ez csúszott át június elejére az időjárás miatt.

Mártonffy Béla arra számít, hogy most melegebb, naposabb idő jön, és

a szabadföldi szamóca egész hónapban terem.

Úgy látja, hogy a lakosság már ránézésre különbséget tud tenni a friss magyar szamóca és az import között. Sokkal élénkebbek a színei, illatosabb és a levelei is jelzik a frissességét a hazainak. Elmondta, hogy a magyar szamóca egy nap alatt kerül a piacra, puhább és ízletesebb, mint a három hete behozott kőkemény görög vagy spanyol import.

A szakértő arról számolt be, hogy a hivatalos adatok szerint ötezer hektáron terem szamóca Magyarországon, és megnőtt a termelési kedv, a házi termesztésben is reneszánsza van.

Nyolc-tízezer tonnát tud Magyarország, ez szinte teljesen belső fogyasztásra megy.

Pest és Bács-Kiskun megye számít nagy termelőnek, de délen Baranya és Csongrád is, ugyanakkor a Mátraalján Heves megyében, valamint Komárom és Veszprém megyében is jelentős szamócatermesztés folyik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×