Nyitókép: kasto80/Getty Images

Nyugdíjemelés jön június 1-jétől

Infostart
2021. május 19. 11:25
A tervezettnél magasabb infláció miatt megnövelt összeget a júniusi kifizetéskor kapják meg a nyugdíjasok.

2021. január 1-i visszamenőleges hatállyal emelik meg az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát és még egy sor ezekhez hasonló juttatást mindazoknak, akiknek a januári nyugdíjemelés járt.

Az oka, hogy az eredetileg idénre 3 százalékosa tervezett infláció és a valóságban legalább 3,6 százalékos infláció különbségeként pótlólagos, januárig visszamenőleges hatályú nyugdíjemelés vált szükségessé. Az emelés mértéke 0,6 százalék, tehát 100 000 forint esetén 600 forint. A 28 500 forintos minimális nyugdíj 171 forinttal nő. Aki kapott a 13. havi nyugdíj egy heti összegéből, arra is megkapja az emelést.

A megnövelt összeget a júniusi kifizetéskor kapják meg a nyugdíjasok.

A Portfolio szerint lehet idén még egy emelés, mert az MNB idénre átlagosan 3,8-3,9 százalékos inflációt jelez előre, ezért könnyen előfordulhat, hogy októberben (az első kilenc havi inflációs adat alapján) majd újabb, csekély mértékű további nyugdíjemelés is lesz.