Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindjárt itt a 450 forintos benzinár

Infostart
2021. március 10. 11:03
Az olajpiac már a fellendülésre játszik, és ennek az árát az autósok fizetik meg a benzinkúton.

Február eleje óta egymás után immáron tízszer drágult az üzemanyag, év elejétől pedig a benzin literenkénti ára bő 50, a gázolajé pedig több mint 40 forinttal emelkedett, így mindkét üzemanyagtípus átlagára 420 fölé került, a legdrágább kúton pedig a holtankoljak.hu adatbázisa szerint már a 480 forintot közelíti a 95-ös benzin és a gázolaj ára is. Pedig tavaly május elején még 280 forint alatt volt a benzin átlagára – írja a 24.hu.

Az emelkedésnek pedig nincs vége, már 70 dollár környékén van egy hordó nyersolaj ára, a nagy elemzőházak pedig úgy látják, hogy hamarosan a 75 dollárt, év végére pedig a 80 dolláros árszintet is elérheti.

Sőt, másfél év múlva már a 100 dolláros ár is elképzelhető a becslések szerint.

Az olaj nemzetközi árának szárnyalása mögött részben az áll, hogy a világ olajtermelésének közel felét lefedő OPEC, valamint Oroszország tavaly május óta erőteljesen menedzselik az olajkínálatot, a piac pedig egy világgazdasági ciklus fellendülő szakaszát árazza, arra számítanak a szereplők, hogy nemsokára véget ér a járvány, újra sokan szeretnének külföldre utazni, a kényszerből vagy a bizonytalanság miatt félretett pénz egy részét el kívánják költeni. A piaci árképzésnek masszív alapja az a várakozás, hogy a légiforgalom erőre fog kapni, önmagában ez is megnöveli a keresletet a nyersolaj iránt.

Ha 75 dollárra ugrana a nyersolaj ára, már akkor szinte biztosan 450 forint fölé menne a benzin átlagára, ha a forint nem gyengülne a dollárral szemben, de pár nap alatt a 300-as szintről 310 forintra szaladt a dollárárfolyam.