Csődbe ment a Montenegro Airlines

Infostart / MTI
2020. december 25. 10:28
A kormány nem segít, így a légitársaság leáll.

Mladen Bojanic, a tőkebefektetési ügyek minisztere csütörtökön azt mondta, hogy nincs jogi alapja az állami légitársaság megmentésének. Közölte, az MA járatait a közeljövőben leállítják, ugyanakkor nem említett pontos dátumot.

A tárcavezető a vállalat által felhalmozott adósságokról sem nyilatkozott. Mindössze annyit közölt, hogy az állam hozzávetőleg 50 millió eurót (18 milliárd forint) kénytelen az MA munkavállalóinak 2016 óta nem fizetett járulékainak rendezésére fordítani.

A montenegrói sajtó november végén jelentette, hogy az MA-nak sürgős szüksége van 155 millió euró (56 milliárd forint) állami támogatásra.

A légitársaság megmentésének tervei Dusko Markovic korábbi miniszterelnök kormányzása idején fogantak. December eleje óta azonban Montenegrónak új kormánya van, amelyet Zdravko Krivokapic, a jobbközép és szerbbarát Montenegró Jövőjéért elnevezésű koalíció vezetője irányít. A Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) korábbi koalíciós partnereivel együtt három évtized után ellenzékbe került.