eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Mezőgazdasági munkagép kerekeinek nyoma egy szántóföldön Ebes határában 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A Morgan Stanley makrogazdasági prognózisa zene a magyar fülnek

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzései szerint most már reális kilátás, hogy hamarosan megkezdődik a koronavírus-járvány elleni oltóanyagok forgalmazása, és ez az eddig vártnál lényegesen gyorsabb növekedést eredményez a következő két évben az euróövezeti gazdaságban.

A citybeli elemzői közösségen belül vannak olyan előrejelzések is, amelyek szerint a közép-európai EU-térségen belül a magyar gazdaság felülteljesítőnek bizonyulhat a régió többi gazdaságához képest.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön ismertetett új, felülvizsgált prognózisában közölte: arra számít, hogy a vakcina forgalomba kerülése nyomán

az euróövezetben már 2021 második negyedévében feloldanak csaknem minden olyan korlátozó intézkedést, amely visszafogja a gazdasági aktivitást.

A ház ennek alapján jövőre átlagosan 5 százalékos, 2022-ben 4 százalékos gazdasági növekedést vár a valutaunióban.

A Capital Economics felidézte, hogy a koronavírus-vakcinák kifejlesztése előtti prognózisa 3, illetve 3,5 százalékos euróövezeti növekedést valószínűsített a következő két évre.

A tanulmány szerint valószínűnek tűnik, hogy 2021 második negyedévéig jelentős haladást sikerül elérni az európai lakosság legveszélyeztetettebb csoportjainak beoltásában.

Mindemellett nem is szükséges a teljes közösségi immunitás kialakulása ahhoz, hogy az európai kormányok elkezdhessék a gazdaságot terhelő legkomolyabb hatású korlátozások feloldását. A kórházi kezelésre szorulók többsége az idős korosztályból kerül ki, és amint ők, valamint egyéb veszélyeztetett csoportok és az egészségügyi dolgozók megkapták a koronavírus elleni vakcinát, már nem lesz szükség a jelenlegihez hasonló súlyos korlátozások fenntartására – áll a Capital Economics elemzésében.

A ház londoni elemzői szerint az oltásokkal már nem lehet megakadályozni az euróövezeti gazdaság idei visszaesését. A elemzőműhely várakozása szerint a legnagyobb valutauniós gazdaságban,

Németországban sekélyebb, a többi nagy euróövezeti gazdaságban mélyebb recesszió lesz az idén.

A Capital Economics előrejelzése szerint a német hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 5,5 százalékkal csökken. Franciaországban ugyanakkor a ház 9,3, Olaszországban 9, Spanyolországban 12 százalékos idei GDP-zuhanást vár.

A cég mindezek alapján közölte: nem tartja valószínűnek, hogy az euróövezeti gazdaság aktivitása a következő két évben visszatér a járvány előtti növekedési pályára.

Derűlátó előrejelzést állított össze ugyanakkor a magyar gazdaság kilábalási kilátásairól a Morgan Stanley.

A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének éves tanulmánya szerint

a magyar gazdaság túlteljesítőnek bizonyulhat a közép- és kelet-európai térségben, mivel szerkezete nyitottabb a régió többi gazdaságáénál.

A ház szerint ez a jelenlegi időszakban lefelé ható kockázatoknak teszi ki a magyar gazdaság növekedési teljesítményét, 2021-ben és 2022-ben azonban éppen ez a tulajdonság teremti meg az erőteljes visszalendülés lehetőségét.

Mindezek alapján

a Morgan Stanley londoni elemzői az idén 6,8 százalékos visszaesést, jövőre azonban 3,9 százalékos, 2022-ben már 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek Magyarországon.

A ház Lengyelországban az idén 3,7 százalékos visszaesést, jövőre 2,9 százalékos, 2022-ben 4,7 százalékos növekedést vár.

A cég a térségen belül Csehországban valószínűsíti a legmélyebb idei recessziót: előrejelzése szerint a cseh hazai össztermék 2020-ban 7,2 százalékkal esik.

A Morgan Stanley közgazdászai 2021-ben 3,4, 2022-ben 6,3 százalékos cseh GDP-növekedéssel számolnak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×