Tizenöt autótípus, amelyek kilométerórája könnyen "visszatekerődik"

Infostart
2020. november 14. 06:45
Több mint félmillió autó adatai alapján állítottak fel a sorrendet.

A használtautó-vásárlás egyik legizgalmasabb kérdése, hogy vajon valóban azt az autót vesszük-e meg, amelyet megmutatnak nekünk. A leggyakoribb átverési mód, hogy az autók kilométeróráját visszatekerik, ezzel téve sokkal vonzóbbá az egyébként koros gépkocsikat. A csalás ellen különböző hatósági módszerekkel harcolnak már, de a jelenség továbbra is létezik, és nem csak a hazai autópiacon.

A carVertical cég a gépjárművek előéletéről kínál információkat, és az adatai alapján állította össze a leggyakrabban tekert kilométerórájú típusokat – írja a hvg.hu. Az látszik, hogy a prémium kategóriás autókat sokkal gyakrabban tekerik vissza, mint az olcsóbb autókat, a régebbi prémium autókat érinti leginkább a futásteljesítmény-csalás. A legnépszerűbb BMW-ket 10 és 15 éves koruk között tekerik vissza.

A legnagyobb kilométeróra visszatekerés problémák azokon a piacokon tapasztalhatók, ahová a Nyugat-Európából származó használt autókat importálják. Romániában és Lettországban valószínűleg minden tízedik autó kilométeróráját visszatekerték. Magyarországon ezek szerint annyira nem is vészes a helyzet…