Nyitókép: Krizsán Csaba

Lefékeződött az infláció, itt vannak az okai

Infostart / MTI
2020. november 10. 09:30
Szeptemberhez viszonyítva 0,2 százalékkal, az elmúlt év azonos időszakához képest 3,0 százalékkal emelkedtek az árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról. A változásban főleg az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet - közölte a KSH. Az elemzők 3,1 százalékos októberi inflációt vártak.

Egy hónap alatt, szeptemberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek.

Az éves maginfláció 4,0 százalékról 3,8 százalékosra csökkent.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt éves áremelkedés 3,4 százalékos volt a múlt hónapban.

  • Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 15,7 százalékkal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,1, ezen belül a dohányáruk 9,3 százalékkal, a szeszes italok 2,8 százalékkal drágultak.
  • A szolgáltatásokért 2,4 százalékkal többet, a járműüzemanyagokért 5,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
Forrás: MTI

Szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 1,0 százalékkal többe kerültek.

Az év első tíz hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.

Infláció árucsoportok szerinti bontásban