Megmogyorózzák Balatonboglárt

Infostart
2020. szeptember 27. 19:55
Elkezdték a mogyorózást, vagyis a termény betakarítását Balatonbogláron.

Megkezdődött a mogyoróbetakarítás Balatonboglár határában. Tizenhat hektáron szedik a termést, idén a fagy miatt legalább 30 százalékkal kevesebb termett. A mogyorót leginkább külföldön értékesítik, itthon kicsi rá a kereslet.

Kupacokba rendezi egy kézi fújógép a mogyorót Balatonboglár határában. Ezután összegereblyézik a termést, majd a gép két csövén át felszippantják a mogyorót. A levelek és az ágdarabok több nyíláson távoznak és a mogyorót zsákokba töltik.

Főleg az idősebb fákat viselte meg a fagy, átlagosan harminc százalékkal kevesebbet tudunk betakarítani – mondta el a Sonline kérdésére az egyik gazdálkodó. Egy soproni vállalatnak adják el a héjas mogyorót, kilóját 784 forintért, közel ötven forintért többért, mint tavaly.

A termés 60-70 százaléka magvetésre megy külföldre Németországba, Ausztriába, Hollandiába, a hazai piac nem nagyon keresi – jegyezte meg a termelő. Kiemelte: egy-egy bokornak hat év kell, mire termőre fordul.

Egy másik gazdálkodó maga készített egy olyan válogatógépet, amely méret szerint szelektálja az apró és a nagyobb szemeket. A kisebb méretűeket vetésre adják el, a nagyobbak pedig a hazai piac mellett Hollandiába és Angliába kerülnek édesipari cégeknek. A nagyobb méretű, minőségi mogyoró kilós felvásárlási ára idén ezer forint felett van.

Sokan keresik eleségnek a pucolt mogyorót, ezzel is etetik a papagájokat – jegyezte meg a családi gazdálkodó.

Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, mint például mogyoróolaj készítésével. A mogyoró egyébként gazdag telítetlen zsírsavakban, fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata. Emellett sok benne a növényi rost és a B1- és E-vitamint is.