Nyitókép: MTI//EPA/Tesla

Szerdán bemutatják a Tesla új szuperakkumulátorát

Infostart
2020. szeptember 22. 16:55
Jön a Battery Day, a cégvezér, Elon Musk sokkal jobb akkumulátorokat jósol a villanyautókba, szerinte három-négy éven belül nagyszériás gyártásba kerülhetnek a hosszú életciklusú cellák.

Elon Musk úgy fogalmazott a közösségi oldalán, sok érdekes dologról rántja le a leplet. Hogy pontosan melyek lesznek ezek az izgalmas újdonságok, arról inkább csak találgatni lehet a virtuális bemutatóig, amelyet az éves részvényestalálkozó után tartanak meg – írja a hirado.hu.

Musk azt is kijelentette, hogy az elkövetkező három-négy évben valószínűleg tömegesen gyártanak majd kilogrammonként 400 wattórás akkumulátorokat. Összehasonlításképpen a Tesla 3-as modelljében használt akkumulátor kilogrammonként 260 wattóra körül mozog. Laikusok számára is érzékelhető, hogy ez komoly előrelépés lenne.

Az új technológia az elképzelések szerint lehetővé teszi, hogy az autók legalább 400 mérföldet megtegyenek egyetlen töltéssel, és az élettartamuk akár egymillió mérföldig is kitolható legyen. Ez 1,61 millió kilométeres élettartamot és körülbelül 643 kilométeres hatótávot jelenthet.

A Tesla titkos Roadrunner projektjéban házon belül állítanának elő akkumulátorcellákat a termelési mennyiség növelése és a költségek csökkentése érdekében. A cég egy létesítményt is épített erre a célra a fremonti gyár mellett. Várhatóan az új gyártórendszeren lesz a főhangsúly a Battery Dayen.

Az elektromos autók között úttörőnek számító Tesla, amely már az önvezető technológiában is a legmesszebb jutott, most az egymillió mérföldes akkumulátorokkal ismét nagyot léphet előre.

A cég papírjai is jól működnek, az idén már 400 százalékos emelkedésnél tart, de ennél monumentálisabb adat, hogy a tőzsdei bevezetése óta eltelt tíz évben 11 ezer százalék körüli a részvényárfolyam-növekedése.