eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk
Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Friss részletek a home office új szabályairól

A távmunkához adott rezsiutalvány már biztosan szerepel majd az ősszel a parlament elé kerülő, otthoni munkavégzést támogató jogszabály-módosításban, a munkabiztonsági előírások, munkahelyi balesetek definiálása kapcsán még vannak nyitott kérdések – mondta az InfoRádiónak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az egyik legfontosabb változás a tervezetben, hogy ez az atipikus munkavégzési forma, vagyis az otthoni munkavégzés csak a munkaadó és a munkavállaló közös megállapodásán alapulhat, ha csak az egyik fél akarja, akkor nem megoldható – mondta az InfoRádióban Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, amikor a Munka törvénykönyvének a koronavírus-járvány miatt kezdeményezett módosítását ismertette. Az államtitkár szerint ha mindkét fél akarja, akkor kell törvényhozói oldalról biztosítani azt a néhány fix pontot, amely alapján megállapodhatnak.

Az egyik fontos kérdés az államtitkár szerint, hogy milyen időtartamban lehet ezt a megoldást elképzelni.

"A hét bizonyos napjain, esetleg a nap bizonyos óráiban,

is lehet távmunkát végezni, és ezt lehetővé kell tenni" – mondta Bodó Sándor. A másik fontos pont, hogy a költségeket ki és hogyan biztosítja. A Munka törvénykönyve fő szabály szerint ezt a munkaadónak írja elő, ha távmunkában foglalkoztatja a dolgozót.

"Havi átalányban tudnak megállapodni a felek, ami a mindenkori minimálbér 10 százalékáig terjedhet"

– közölte az államtitkár. Ez az idei minimálbér alapján 16 100 forint lehetne.

A megoldással nem a bürokrácia növelése lenne a cél, ezért nem kérnének ezért cserébe víz-, villany-, nyomtatószámlákat a dolgozóktól azokról a tételekről, amit alapesetben a munkáltató is biztosít a munkahelyen. Az olyan részletszabályokról, hogy a munkáltató biztosítson-e eszközöket a munkavégzéshez, vagy mi történik akkor, ha a dolgozó ragaszkodik-e a saját eszközéhez, még tárgyalnak a szociális partnerek.

A legtöbb nyitott kérdés a munkabiztonság, és az otthoni munkavégzéssel összefüggésben a munkahelyi balesetek körének meghatározása kapcsán van.

"Elég távol vannak a vélemények egymástól, de olyan álláspont kezd kialakulni, hogy az elektronikus eszközök biztonságos használata minimálisan is elvárás" – jegyezte meg. Példaként említette, hogy nem tekinthető munkahelyi balesetnek, ha valaki megszúrja az ujját egy ceruzával, vagy elvágja a kezét egy sérült csészével. Hozzátette, még bőven van tisztázandó kérdés e téren.

Bár a munkabiztonsági kérdésekkel kapcsolatos egyeztetések még befolyásolhatják a benyújtás pontos idejét, de a tárca a tervei szerint még az őszi időszakban és lehetőség szerint minél korábban parlament elé terjesztené a módosító javaslatokat.

"Azért fontos a mielőbbi beterjesztés, mert a járvány második hulláma itt van a nyakunkon, és elképzelhető, hogy újra olyan intézkedéseket kell alkalmazni, amelyek az atipikus foglalkoztatási formákat helyezik előtérbe, és akkor szükség lesz ezekre a szabályokra" – jegyezte meg Bodó Sándor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×