Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Dugó a pincékben, az idei termés helyét foglalja a tavalyi bor

Infostart / MTI
2020. július 20. 07:17
A megoldás kulcsfogalma a krízislepárlás lehet a zöldszüret mellett, így minimalizálnák a szőlészek-borászok veszteségeit.

A koronavírus-járvány miatt még mindig a pincékben pihen a hazai és az európai uniós borászok készleteinek java, holott lassan megkezdődik a szüreti időszak. A feleslegtől a lepárlóüzemek szabadíthatják meg a termelőket, a válságmentő intézkedésre Magyarországon mintegy 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre - írta a Magyar Nemzet.

Komoly érvágást jelentett a hazai és az európai uniós borágazatnak a koronavírus-járvány, valamint a betegség terjedését megakadályozni hivatott korlátozó intézkedések zöme. A turizmus és a vendéglátóipar szinte teljes leállása miatt a borászatok egyik napról a másikra veszítették el piacuk jelentős részét. A Borászati Vállalkozások Európai Bizottságának becslése szerint

az unió borfogyasztása körülbelül harminc százalékkal esett vissza.

Értékben a csökkenés még ennél is drasztikusabb: mivel a szupermarketek jellemzően alacsonyabb kategóriájú borokat árulnak, a bevételkiesés elérheti akár az ötven százalékot is.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke szerint a minőségi borokat előállító, vendéglátásba szállító borászatok eladásai akár 60-80 százalékkal is visszaeshettek a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet miatt.

Az el nem adott készletek az idei szőlőszüretre is komoly hatással lehetnek.

"A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják.

A borászatoknak még a szüret előtt mérlegelniük kell, hogy ezek a tételek eladhatók-e" - hívta fel a figyelmet Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A szakember a lapnak elmondta: míg a múlt évben Magyarország maga kezdeményezte Brüsszelben a különböző piacmentő intézkedések bevezetését - a zöldszüretet és a krízislepárlást -, az idén a járvány miatt az Európai Unió alanyi jogon biztosítja a tagállamoknak a válságkezelési lehetőségek ezen módozatait.

Magyarországon ebben az évben a 2,5 milliárd forint forrással tervezett krízislepárlás kínál alternatívát azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek. Brazsil Dávid szerint az intézkedés egyik legnagyobb előnye az, hogy mivel a lepárlóknál keletkező alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, az alkoholtermékek piacát nem terheli tovább, ugyanakkor komoly segítséget jelenthet a járvány elleni további védekezésben. A szakember szerint

a lepárló a borok alkoholtartalma alapján 56-115 forintot fizethet a termelőnek literenként.

Egy borászat legfeljebb 2000 hektoliter saját előállítású borral vehet részt a támogatásban. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a borok beszállítására szeptember 25-ig lesz lehetőség.

A HNT számításai szerint a 2,5 milliárd forintos keret hozzávetőlegesen 250 ezer hektoliter bor lepárlását teszi lehetővé.