eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul.
Nyitókép: Rosta Tibor

Bajban van a gyógyszertárak több mint fele

Az elmúlt években a munkaerőhiány a patikákat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre.

Az idén 103 gyógyszerészt avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerésztudományi Karán, míg tavaly 131-en, 2018-ban pedig 137-en diplomáztak – írja a Világgazdaság. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója is azt mondta, hullámzó a végzős gyógyszerészhallgatók száma, de az elmúlt években a munkaerőhiány a gyógyszertárakat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre.

A Szinapszis Kft. kutatása szerint a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken. Nagyjából ugyanolyan nehéz gyógyszerészt találni, mint szakasszisztenst.

Évente 450-460 gyógyszerészhallgatót vesznek fel a hazai orvosegyetemek gyógyszerész karaira, a lemorzsolódás pedig 20 százalék körül van – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke egy korábbi háttérbeszélgetésen.

Érzékenyen érinthet több gyógyszertárat is 2025-től az előírás, amely szerint csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik. A követelmény alól csak azok a gyógyszerészek élveznek majd mentességet, akik betöltötték az ötvenedik életévüket.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×