eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) logója a szervezet bécsi székházán 2020. március 4-én, az OPEC kétnapos 178. miniszteri tanácskozásásának kezdete előtti napon.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Finomhangolás után tartós lehet a mostani olajár

Augusztustól napi két millió hordóval nő a világ olajkínálata – ismertette az Inforádiónak az Erste Bank olaj és gázipari elemzője.

Az előztes válrakozásnak megfelelően a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele szövetséges országok a korábbi mintegy 9,7 millió hordós termeléscsökkentést mérsékelnék, valószínűsíthetően 7,5-7,7 millió hordó/napra csökkentenék a termelésvágást, magyarán augusztustól napi két millió hordóval többet termelhet a kartel, ennyivel növekedne a világ kőolajkínálata – fogalmazott Plestser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője egyetértett, hogy egyfajta finomhangolásról van szó, mert ugyan

a kereslet világszerte emelkedik, azonban a járvány terjedése, esetleges második hulláma miatt sok a bizonytalan tényező.

Emlékeztetett, az OPEC gyakorlatilag április óta havi rendszerességgel összeül, és próbál hatással lenni az olajpiacra, elérve, hogy a jelenlegi árszint maradjon. A szakember azt is megjegyezte, a kereslet a várnál gyorsabban visszaállt az elmúlt hetekben, és ez adhat okot arra, hogy az OPEC valamelyst növelni akarja a termelését.

Plestser Tamás szerint

a mostani 40 dollár körüli árszint az év második felében is maradhat,

az OPEC célja is ez, hiszen egy túl magas olajár a megnövekedett keresletet letörhetné, de a már említett piaci bizonytalanság is ezt indokolja. Adott esetben egy második hulláma a járványnak jelentős mértékben csökkentené ismét a keresletet, vagyis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének ismét csökkentenie kellene a kitermelését, ami mindig egy sokkal nehezebb lépés, mint a termelés növelése – magyarázta az Erste elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×