eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A világ idén eddig inkább az orosz aranyat vette a földgáz helyett

1994 óta most fordult elő először, hogy a negyedéves aranyértékesítés meghaladta a földgázexport értékét.

Az enyhe tél és a járvány miatt visszaeső energiakereslet miatt látványosan visszaesett 2020 első negyedévében az orosz földgázexport: mindössze 3,5 milliárd dollár bevétele volt ebből az orosz állam által ellenőrzött Gazpromnak. A cég gázkivitele április-májusban 2,4 milliárd dollárra esett vissza.Ezzel szemben csak április-májusban 3,6 milliárd dolláros exportforgalmat bonyolítottak az aranykitermeléssel és értékesítéssel foglalkozók - közölte az MTI az orosz RBK gazdasági napilap híre nyomán. A lap szerint ez először fordult elő 1994 óta.

Az aranyexport élénkülésében nemcsak a világpiaci tőzsdepánik nyomán megugró kereslet játszott szerepet, hanem az is, hogy az orosz központi bank arany és külföldi deviza felvásárlása automatikusan leáll, ha az olajár 42 dollár alá csökken. Márpedig az orosz-szaúdi árháború és a járvány miatt felhasználáscsökkenés miatt benézetett e szint alá a világpiaci ár is. Így az orosz aranykitermelők kénytelenek voltak a világpiacon értékesíteni.

Az orosz aranyexport idén április-májusban a 14-szerese volt a tavalyi év hasonló időszakáénak, az aranyár pedig 19 százalékkal emelkedett ebben az évben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×