INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

koronavírus

gazdaság

index

mélypont

válság

növekedés

gazdasági mutató

gion gábor

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára felszólal a Nemzetközi Beruházási Bank és Magyarország Kormánya között a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországi Székhelyéről szóló Megállapodás kihirdetéséről tartott vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 20-án.

Különleges mutató segíti a kormány döntéshozó folyamatait

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Újfajta gazdasági mutatót dolgozott ki a Pénzügyminisztérium, amely hetente mutatja meg a magyar gazdaság aktuális teljesítményét. A Heti gazdasági index alakulása alapján már elmondható, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar gazdaság március utolsó és április első három hetében érte el a mélypontot, április végétől azonban már elindult a kilábalás – fogalmazott az InfoRádiónak a pénzügyekért felelős államtitkár.

Gion Gábor magyarázata szerint a Heti gazdasági index alapvetően a kormány döntéshozó folyamataihoz nyújt segítséget. Az államtitkár emlékeztetett, az eddigi gazdasági teljesítmény mérései túlságosan későn követik időben a tényleges időszakot, hiszen a GDP alakulását negyedévente, iparági teljesítményeket havonta mér például a KSH, azt is 35-45 napos késéssel. Az új index viszont naprakészebb, az aktuális trendeket mutatja a Pénzügyminisztérium, valamint a kormány munkatársai számára, hogy a szükséges gazdaságpolitikai döntéseket, az eseteges korrigálásokat időben meg tudják lépni – tette hozzá az InfoRádiónak a pénzügyekért felelős államtitkár.

A Heti gazdasági index olyan indikátorokon alapszik, amelyek elektronikusan elérhetőek, mint a villamosenergia-felhasználás, a légszennyezés, a légi- és közúti forgalom, vagy akár a Google-keresések, egyes kulcsszavak gyakoriságának alakulása, az online pénztárgépek forgalma és az útdíjak napi alakulása – sorolta a szakember. Kiemelte: természetesen ez

önmagában nem alkalmas arra, hogy a GDP-t meg tudják előre becsülni, sokkal inkább azt, hogy a gazdaság milyen irányba tart.

Gion Gábor megjegyezte, az már látható, hogy március végén, illetve április első három hetében volt a mélypont, de azóta az index folyamatos növekedésbe tart, tehát egyfajta

kilábalási trendben van az ország jelenleg.

Vagyis az első Heti gazdasági index a múlt héten elkészült, erősítette meg az államtitkár. Miután egy teljesen új mutatóról van szó, folyamatos finomhangolásra fog még szorulni, amit további rendelkezésre álló információkkal is bővíteni fog a Pénzügyminisztérium a tervei szerint. Gion Gábor úgy véli, az index alakulását célszerű lesz majd rendszerszintűen figyelni, és nem feltétlenül csak egy-egy hét adataiból megpróbálni levonni a következtetéseket. Maga az index egyébként egy adott hetet hasonlít össze az egy évvel ezelőtti, ugyanazon hét teljesítményével.

A Pénzügyminisztérium által készített Heti gazdasági index, ellenben például a KSH adataival, amik mindenki számára publikusak, alapvetően a döntéshozóknak szól, azt, hogy ennek eredményét milyen rendszerességgel fogják megosztani az elemzőkkel és a médiával, arról egyelőre nincs konkrét döntés – tette hozzá Gion Gábor az InfoRádió kérdésére. „Ez alapvetően egy belső munkát segítő mutató, amit leginkább a PM és a kormány munkatársai használhatnak” – ismételte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Heti gazdasági index – Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018