eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára felszólal a Nemzetközi Beruházási Bank és Magyarország Kormánya között a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországi Székhelyéről szóló Megállapodás kihirdetéséről tartott vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Különleges mutató segíti a kormány döntéshozó folyamatait

Újfajta gazdasági mutatót dolgozott ki a Pénzügyminisztérium, amely hetente mutatja meg a magyar gazdaság aktuális teljesítményét. A Heti gazdasági index alakulása alapján már elmondható, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar gazdaság március utolsó és április első három hetében érte el a mélypontot, április végétől azonban már elindult a kilábalás – fogalmazott az InfoRádiónak a pénzügyekért felelős államtitkár.

Gion Gábor magyarázata szerint a Heti gazdasági index alapvetően a kormány döntéshozó folyamataihoz nyújt segítséget. Az államtitkár emlékeztetett, az eddigi gazdasági teljesítmény mérései túlságosan későn követik időben a tényleges időszakot, hiszen a GDP alakulását negyedévente, iparági teljesítményeket havonta mér például a KSH, azt is 35-45 napos késéssel. Az új index viszont naprakészebb, az aktuális trendeket mutatja a Pénzügyminisztérium, valamint a kormány munkatársai számára, hogy a szükséges gazdaságpolitikai döntéseket, az eseteges korrigálásokat időben meg tudják lépni – tette hozzá az InfoRádiónak a pénzügyekért felelős államtitkár.

A Heti gazdasági index olyan indikátorokon alapszik, amelyek elektronikusan elérhetőek, mint a villamosenergia-felhasználás, a légszennyezés, a légi- és közúti forgalom, vagy akár a Google-keresések, egyes kulcsszavak gyakoriságának alakulása, az online pénztárgépek forgalma és az útdíjak napi alakulása – sorolta a szakember. Kiemelte: természetesen ez

önmagában nem alkalmas arra, hogy a GDP-t meg tudják előre becsülni, sokkal inkább azt, hogy a gazdaság milyen irányba tart.

Gion Gábor megjegyezte, az már látható, hogy március végén, illetve április első három hetében volt a mélypont, de azóta az index folyamatos növekedésbe tart, tehát egyfajta

kilábalási trendben van az ország jelenleg.

Vagyis az első Heti gazdasági index a múlt héten elkészült, erősítette meg az államtitkár. Miután egy teljesen új mutatóról van szó, folyamatos finomhangolásra fog még szorulni, amit további rendelkezésre álló információkkal is bővíteni fog a Pénzügyminisztérium a tervei szerint. Gion Gábor úgy véli, az index alakulását célszerű lesz majd rendszerszintűen figyelni, és nem feltétlenül csak egy-egy hét adataiból megpróbálni levonni a következtetéseket. Maga az index egyébként egy adott hetet hasonlít össze az egy évvel ezelőtti, ugyanazon hét teljesítményével.

A Pénzügyminisztérium által készített Heti gazdasági index, ellenben például a KSH adataival, amik mindenki számára publikusak, alapvetően a döntéshozóknak szól, azt, hogy ennek eredményét milyen rendszerességgel fogják megosztani az elemzőkkel és a médiával, arról egyelőre nincs konkrét döntés – tette hozzá Gion Gábor az InfoRádió kérdésére. „Ez alapvetően egy belső munkát segítő mutató, amit leginkább a PM és a kormány munkatársai használhatnak” – ismételte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×