INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

munkanélküliség

koronavírus

járvány

foglalkoztatás

Most kiderül, hogyan dúlta fel idehaza a foglalkoztatási adatokat a járvány

Most kiderül, hogyan dúlta fel idehaza a foglalkoztatási adatokat a járvány

Infostart / MTI

Az irányt és a nagyságrendet már sejteni lehet, a KSH azonban hétfőn előáll a számokkal.

A március-májusi háromhónapos időszakra vonatkozó foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat közli hétfőn a KSH. Ebben a periódusban az előzőnél jobban érvényesül a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések gazdasági hatása.

Az előző, február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 174 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt.

A márciusi 56 ezer után

áprilisban mintegy 73 ezren veszítették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és 19 ezren munkanélkülivé váltak,

mert a nemzetközi statisztikai módszertan szerint munkanélkülinek az számít, aki aktívan keres munkát, de erre a járványhelyzet miatt bevezetett kijárási korlátozások közepette kevesebb lehetőség nyílt.

2020. áprilisban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 331 ezer álláskereső szerepelt, ami 69 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest, az álláskeresők száma 26,5 százalékkal nőtt. Az áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,1 százalékos volt.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden jelentette be, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta a június 15-ei héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon.

A válság kirobbanásakor, a március 16-ai héten 281 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk a június 8-ai hét végére 376 452-re emelkedett,

a június 15-ei héten azonban a regisztrált álláskeresők száma 255-tel, 376 195-re csökkent.

A legutóbbi KSH-jelentés szerint a február-áprilisi periódusban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 1,2 százalékkal, 56 ezerrel alacsonyabb, 4 millió 436 ezer volt. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,6 százalékponttal 69,2 százalékra csökkent. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók és a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma egyaránt 21 ezerrel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 14 ezerrel csökkent.

Áprilisban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 368 ezer volt, az előző hónaphoz képest 73 ezerrel kevesebb, míg a 15-64 évesek foglalkoztatási aránya ugyanezen időszak alatt 1,1 százalékponttal, 68,1 százalékra csökkent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018