Nyitókép: Pixabay

A munkatársak bérét 20%-kal csökkentették, majd 1,5 milliárdos osztalékot hagytak jóvá a Central Médiacsoportnál

Infostart
2020. június 25. 11:34
A koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva a munkatársaknak átmeneti fizetéscsökkentést rendelt el a Central Médiacsoport március végén. Ugyanebben a hónapban közel másfél milliárd forintnyi osztalék kifizetéséről döntött a tulajdonos.

A járványveszély miatt kialakult gazdasági válsághelyzetre reagálva döntött úgy a tulajdonos a Media1-nek kiszivárgott belső videóüzenet szerint, hogy a kiadó gazdasági megszorító intézkedéseket hoz. Március 23-án, hétfőn Varga Zoltán tulajdonos-vezérigazgató e-mailben jelentette be a működési költségek csökkentését, két nappal később pedig minden munkatársra kiterjedő átmeneti munkaidő- és ezzel együtt bércsökkentést rendeltek el.

A videóüzenetben többek között az az indok szerepelt, hogy a kiadó döntésének egyetlen célja „fenntartani a kiadó működését annak érdekében, hogy a járvány elvonultával meg tudjunk újulni, újra növekedési pályára állíthassuk a Central Médiacsoportot.”

A cégcsoporthoz tartozik többek között a 24.hu, a vezess.hu, az nlc.hu, a Nők Lapja, a Meglepetés, a Story, a Best, a Cosmopolitan, az Elle, a Színes RTV és a National Geographic is, továbbá még számos online és print kiadvány. Az előállítási és marketing büdzsék megvágása az összes terméket egységesen érintette, a kiszivárgott információk szerint a költségeket negyedével, a munkaidőt két órával csökkentették, a tervek szerint márciustól 3-4 hónapra.

Most arról írt a Magyar Nemzet, hogy értesülése szerint szintén a zártkörű részvénytársaság egyedüli részvényese, a - szintén Varga Zoltán vezette - CM Investment Kft. 2020. március végén úgy határozott, hogy az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartaléka terhére 1,15 milliárd forint osztalék kerüljön kifizetésre a részére. A tulajdonos hasonló módon kivette az osztalékot a Central Digitális Média Kft.-ből is, a 390 millió forintot ugyanúgy az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék terhére hagyta jóvá. A megszorítások bejelentésével azonos hónapban, március 30-án a két cégből tehát összesen 1,54 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a tulajdonos – írta a lap.