eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A járvány miatti sietségben a szabadalmi eljárások is változnak

Bár világméretű és sokszor közösségi megosztású innovációs forradalmat indított el a járvány elleni harc, nem árt a szabadalmi kérdésekre is gondolni. A szakemberek igyekeznek lerövidíteni a folyamatot.

A koronavírus elleni védekező eszközök, gyógyszerek kifejlesztése nemcsak tudományos, hanem jogi kérdés is, hiszen az új termékeket vagy eljárásokat minél előbb oltalom alá kell helyezni, például szabadalmaztatni kell – mondta a Világgazdaságnak Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke. Világszerte az ezzel kapcsolatos eljárások felgyorsításán dolgoznak. Az elnök szerint

a gyógyszergyárakon túl számos orvostechnikai eszköz előállítója esetében is közérdek a szellemi tulajdon védelmét biztosítva megoldást találni a robbanásszerű kereslet kielégítésére.

A lehetséges megoldások között említette, hogy mód van a fejlesztéseket például know-how-ként megvédeni, vagy szerzői jogi védettséget kérni rá, amely szinte azonnal megkapható. A tényleges újdonságokra ezzel párhuzamosan hosszabb szabadalmaztatási folyamat elindítására is szükség lesz, hiszen minden feltárt újítás óriási üzleti értéket képvisel.

Az SZTNH csaknem kétszáz fős állománya a hatósági feladatok ellátása mellett a gazdasági szereplők válságkezelésének támogatásán is dolgozik, és elektronikusan is képes teljes körű szolgáltatást nyújtani megfelelő adatvédelemmel és eljárásbiztonsággal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×