eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexel

Szakértő: jelentős nettó bérnövekedést eredményezhet a kormány lépése

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló, közterhekkel kapcsolatos új intézkedéseket tartalmazza. Pontosítja azoknak az adózóknak a körét, amelyek adó- és járulékkedvezményekben részesülhetnek, és tartalmazza a kata fizetési könnyítésben érintett vállalkozások bővített listáját.

Az eredeti jelzésekhez képest – szerencsére – igen széles körben kibővült, hogy melyek azok a katás vállalkozások, vállalkozók, akik részesülhetnek az új kedvezményben – fogalmazott az InfoRádiónak az RSM adóüzletág igazgatója. Így szinte valamennyi kör szerepel, amelyet valóban érinthetett az a válsághelyzet, hogy irodaházakat és üzleteket kellett bezárni, és senki nem tudja a szolgáltatásaikat igénybe venni. A taxis személyszállítástól kezdve a fodrászaton, vagy asztalosokon keresztül a fogorvosig, fekvőbeteg-ellátásig, a személyi edzőkön át a szállodai szolgáltatásban dolgozókig

szinte mindenki megnevezésre került, mintegy 81 ezer fölötti új katás vállalkozás

– tette hozzá Fajcsák Gábor.

Ami a főtevékenységként munkavégzőket illeti, bár van némi átfedés a katásokkal, esetükben már szűkebb a lista, miután elsősorban a turizmus és vendéglátás környezetében próbálták megállapítani az érintettek körét. Illetve – a jelek szerint – a reklámbevételek elmaradása kapcsán igyekezett a rendeletalkotó intézkedéseket hozni, mivel a szerencsejáték, a fogadás, valamint a televízióműsor-gyártás, a műsorszolgáltatás és -összeállítás, folyóirat- és napilapkiadások kerültek a turizmus mellett főként a kedvezményezett körbe. Az ő kedvezményük ugyanakkor jóval magasabb, mint a katásoké – jegyezte meg a szakember –, miután utóbbiaknak négy hónapon át nem kell megfizetniük a többségük számára havi 50 ezer forintot jelentő összeget, vagyis összességében 200 ezer forintos kedvezményt kapnak egyelőre, míg a járulékkedvezményben részülők esetében jóval nagyobb összegekről van szó. Hiszen a bruttó bér tekintetében sem a munkavállalói, sem a munkáltatói járulékot nem kell megfizetni, csak egy minimális, 2710 forint kivételével – jegyezte meg Fajcsák Gábor.

Az új rendelkezés alapvetően

egy „win-win” pozíciót próbált teremteni

– vélekedett az RSM munkatársa. Ugyanis a munkáltatói és munkavállalói oldalon is gyakorlatilag ideiglenesen eltörölték a járulékokat. Vagyis a munkáltatóknak nem kell megfizetniük a munkaszerződés szerinti bruttó bérre rakódó 17,5 százalék mértékű szociális hozzájárulási adót, valamint a másfél százalék értékű szakképzési hozzájárulást. Tehát összességében

19 százaléknyi járulékot spórolnak meg a bruttó bérek után.

A munkavállalóknak pedig a munkaszerződésükben szereplő bruttó bérükből ezentúl nem kell megfizetniük, azaz nem vonják le tőlük a nyugdíjjárulékot, a természetbeni és pénzbeni egészségügyi járulékot sem, azaz egész pontosan a természetbeni egészségbiztosítási járulékot csak egy igen kedvező, csökkentett, maximum 7710 forintos összegig kell megfizetniük. Eddig a bruttó bérből az szja-val együtt 33,5 százalékos mértékű levonás történt, ami most

a 15 százalékos szja-ra, plusz a 7710 forintra fog korlátozódni

– magyarázta a szakember.

Win-win helyzet pedig azért, tette hozzá Fajcsák Gábor, mert nemcsak a munkáltató lesz, aki spórol, hiszen ő a 19 százalékos járulékkal kevesebb költséget fog realizálni, a munkavállaló viszont jóval magasabb nettó összeget fog megkapni az eddig nettójához képest, hiszen nem vonják le tőle a 18,5 százalék mértékű járulékokat, csak legfeljebb a már említett 7710 forintot. Ez pedig egy nagyon jelentős nettó bérnövekedést eredményezhet, nyilvánvalóan a bruttó bér mértékétől függően – ismételte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×