eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Washington, 2016. április 17.Bill Gates, a Microsoft amerikai társaság alapító elnöke a pénzügyi fejlesztés új módjairól szóló tanácskozáson, amelyet az IMF és a Világbank tavaszi találkozóinak keretében tartanak a Világbank washingtoni székházában 2016. április 17-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Nyitókép: SHAWN THEW

Bill Gates: Amerika elkésett

A milliárdos szerint az Egyesült Államok korábbi beavatkozással elkerülhette volna a gazdaság leállását, ugyanakkor még ha recesszió is az ára, csak a szigorú korlátozások fenntartásával állítható meg a járvány.

Az Egyesült Államok elszalasztotta az esélyt arra, hogy kontrollálja a koronavírust leállások nélkül, nem lépett elég gyorsan - mondta Bill Gates, a Microsoft alapítója a CNBC-nek, amit a Portfolio szemlézett. A milliárdos szerint már januárban figyelnie kellett volna mindenkinek, miután a vírust decemberben felfedezték Kínában.

Gates szerint a tesztelések felpörgetése mellett elkerülhetetlen a legalább 6-10 hetes leállás annak ellenére is, hogy az egyének bezárkózása katasztrofális hatással lesz a gazdaságra.

Úgy fogalmazott:

"Nagyon nehéz azt mondani az embereknek, hogy járjanak továbbra is éttermekbe, vegyenek új házakat, és ignorálják a sarokban fekvő testeket,

mert azt akarjuk, hogy tovább költekezzenek, mert van néhány politikus, aki azt gondolja, hogy a GDP-növekedés a fontos. Egy járvány alatt kemény dolog azt mondani az embereknek, hogy folytassák a dolgaikat, tudva, hogy a cselekedeteikkel a fertőzést terjesztik."

Az Egyesült Államokban nagyon gyorsan terjed a járvány, a WHO attól tart, hogy az ország a járvány új gócpontjává válik. Már mintegy 55 ezer fertőzöttet tartanak számon. Több helyen, például Kalifornia, New York és Washington államban átmenetileg bezárták a nem létfontosságú helyeket és üzleteket, aminek az lett az eredménye, hogy a munkanélküliség megugrott.

Donald Trump kedden azt közölte, hogy reményei szerint húsvétra már újra lehet nyitni mindent,

annak érdekében, hogy minimalizálják a gazdasági hatásokat. Az egészségügyi szakértők keményen kritizálták emiatt, mert szerintük túlterhelné az egészségügyi rendszert és több halálos áldozathoz vezetne. A kritikák hatására az elnök kedd délutáni sajtótájékoztatóján már visszakozott is a korábbi kijelentésből, azt hangoztatva, hogy a tények alapján döntenek majd a gazdaság újraindításáról és munkahelyek nyitásáról.

A Bill and Melinda Gates Alapítvány egyébként finanszíroz egészségügyi projekteket is. A Microsoft alapítója már 2015-ben figyelmeztetett arra, hogy az emberiség nincs felkészülve egy következő járványra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×