eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: PIxabay

A cukorhiány veszélye óriási készletezést váltott ki

Világszerte megemelheti az árakat a cukorhiányról szóló figyelmeztetések miatt óriási készletezésbe kezdő Indonézia. A termelés közben világszerte és az EU-ban is csökken.

Rekordnagyságú, az ország tavalyi cukorimportjának tizenegyszeresére tehető, 1,4 millió tonnás megrendelést készül leadni Indonézia az idén és 2021 elején - írta a Bloomberg elemzésére hivatkozva a G7.hu. Ez pedig a cukor világpiaci árának emelkedéséhez vezethet, mivel a kereskedők világszerte cukorhiánnyal számolnak a következő időszakra.

A 265 milliónyi lakosság életszínvonalának emelkedése miatt egyre nagyobb Indonézia cukorigénye, a helyi termesztés ugyanakkor hanyatlik.

A cukor ára már 2020 első néhány hetében is körülbelül 12 százalékot emelkedett. A portál szerint azonban még messze van a történelmi magasságoktól, mivel a 2010-es évek elején a mostaninál jóval magasabban is járt az édesítőszer ára.

Visszaeső termelés, növekvő igények

Az áremelkedést elsősorban az gerjeszti, hogy a világ második legnagyobb exportőrének számító Thaiföldről egyre kevésbé indulnak útnak szállítmányok - korábban egyébként az indonézek is elsősorban rájuk támaszkodtak a beszerzéseiknél.

Az Európai Unióban már régóta visszaesőben van a termelés, mivel az időjárási szélsőségek, valamint az izocukor és nádcukor olcsó konkurenciája miatt a cukorrépatermesztők még támogatásokkal is egyre kevésbé versenyképesek. Brazíliában pedig egyre inkább az etanolgyártás területén hasznosítják a cukornádat, míg az Egyesült Államokban az időjárás nem kedvezett a terméshozamnak.

A portál szerint Indonézia már meg is kezdte a tárgyalásokat a cukorszállítmányokról a thai és brazil beszállítókkal. Most azonban az ausztrál és az indiai források jelentős részét is leköthetik – a tavaly még felesleget is termelő Indiával ráadásul úgy néz ki, hogy a minőségi elvárások leadásának árán is megállapodik Indonézia.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×