INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

átlagkereset

nyugdíj

szakadék

Kriston Zoltán postás átadja az önkormányzat ajándékcsomagját Grezsu Mihálynénak a Nyíregyházához tartozó Szélsőbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.

A bérek emelkedése állva hagyja a nyugdíjakét

Infostart

Épphogy meghaladja az átlagnyugdíj az átlagfizetés felét a legfrissebb adatok szerint, és egyre nagyobb a távolság a kettő között.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2019. január–november 242 300 forint volt az átlagos nettó bér Magyarországon, ami 11,2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál. Az átlagos nyugdíj tavaly 135 ezer forint volt, ami a novemberi kiegészítéssel együtt 3,4 százalékkal emelkedett – hívta fel a figyelmet az mfor.hu.

Az első hét hónapban az átlagnyugdíj az átlagos nettó kereset 57 százalékát érte el, majd folyamatosan csökkenni kezdett. A legfrissebb adat szerint

már csak az átlagkereset 55,7 százalékát kapta kézhez tavaly egy nyugdíjas.

A folyamat várhatóan idén sem áll meg, mivel a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelte a kormány, amivel párhuzamosan a makrogazdasági előrejelzések alapján legalább 8-9 százalékos bérnövekedésre lehet számítani majd.

Az idősek helyzetét tovább nehezíti, hogy az általuk fogyasztott alapvető élelmiszerek továbbra is bőven a 4 százalék körüli infláció felett drágulnak.

Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018