A szőlősgyöröki Trunkó Ferenc borász a sonline.hu-nak arról beszélt, hogy az időjárás változása miatt egyes fajták érése felgyorsult, mások pedig nem képesek alkalmazkodni a nagy nyári hőséghez. A borász tapasztalatai szerint az olaszrizling jóval korábban érik a szokottnál,
a zöld veltelini pedig nagyon rosszul viseli a szárazságot, emiatt a nagy fürtű fajta egyre inkább háttérbe szorul
a borvidéken.
A 170 hektáron gazdálkodó Balaton Agrár Zrt.-nél az idős ültetvények helyére már a piaci keresletnek és az időjárási változásoknak is megfelelő fajtákat választanak. "Leginkább Irsai Olivért és chardonnay-t telepítünk, de ma már azt is vizsgáljuk, hogy mennyire ellenállóak a szélsőséges időjárással szemben" – mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette:
a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a növényvédelemre,
hiszen például a téli hideg elmaradásával a kór- és károkozók, például a lisztharmat, nem fagynak ki, és csak többszöri permetezéssel, drágább szerekkel tarthatók távol.
Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász a lapnak elmondta, már úgy alakítják az új ültetvényeiket, hogy a nap ne perzselje a fürtöket – 15-20 éve ez nem volt szempont, ahogy a szárazságtűrő fajták - a borvidékre jellemző chardonnay, kékfrankos és olaszrizling - telepítése sem.