Nyitókép: MTI/Mészáros János

Hetven újabb korszerű IC-kocsit gyárthat a MÁV

Infostart / InfoRádió
2020. január 6. 09:19
Kétszer 15 milliárd forintot kap idén az államtól a MÁV korszerű vasúti kocsik gyártására.

Két ütemben újabb 70, nemzetközi forgalomban is használható IC+ vasúti személyvagon gyártását rendelte meg a kormány egy múlt év végi kormányhatározattal, amely célként a vasúti személyszállítás ellátását biztosító járműpark fejlesztését, illetve a közszolgáltatás színvonalának javítását jelöli meg.

Az első 35 kocsira január 15-éig biztosítják a szükséges 15,3 milliárd forintot, majd június 30-áig érkezik meg az újabb 15 milliárd forint a MÁV-Start járműgyártási programjához.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója még szeptemberben az Inforádió Aréna című műsorában azt modta,

míg egy régi kocsi felszerelése légkondícionálóval, elektronikus ajtóval és zártrendszerű vécével nagyjából 80 millióba kerül, addig a teljesen új, 200 kilométer/órás sebességre levizsgáztatott IC+ kocsik ára 430 millió forint.

Azt mondta, a magyar államnak mint tulajdonosnak kellett döntést hoznia arról, hogy befektet-e a következő 30-40 évbe, vagy 20-30 éves szerelvényeket újítgat fel a MÁV. "Azt gondolom, bizonyított a MÁV Start és a szolnoki egység, mert bár kicsit lassan haladt az új IC+ gyártása - hiszen újra meg kell tanulni vasúti gépet gyártani -, de a nyár végére elkészültek a kocsik, és már az utasok is használják őket" - mondta Homolya Róbert.

A Közlekedő Tömeg Egyesület vezetője, Szalay Áron szerint fontos a vasúti kocsik átlagéletkorának csökkentése, az IC+ kocsik szolnoki gyártását azonban nem tartják jó iránynak. Úgy vélik, "a MÁV Start szolnoki járműjavítója alapvetően a járművek karbantartására, javítására való hely, és azzal, hogy itt gyártják az új IC+ kocsikat, elvonják a pénzt, a kapacitást és a munkaerőt az alapvető javítási feladatokról.

Ezért állnak néha éveket javításra várva egyébként viszonylag korszerű személykocsik és mozdonyok".

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint ennek ellenére lassan halad a kocsik gyártása, ráadásul - meglátásuk szerint – a minőségük sem kifogástalan. Szalay Áron egyebek közt a burkolatok egyenetlenségeit, illetve az illesztések pontatlanságát említette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MÁV IC+ gyártás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást