eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Hivatalos, megjelent a kormányrendelet a nyugdíjak emeléséről

A kormány rendeletben hirdette ki a nyugellátások és egyes más ellátások jövő évi emeléséről szóló döntéseit. 2020. január 1-jétől az arra jogosultak esetében 2,8 százalékkal kell emelni a 2020. január 1-jét megelőző időponttól megállapított ellátásokat.

Az e rendelet alapján emelendő, 2020. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani - mondja ki a Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet. Az is szerepel benne, hogy

"ha egy személy részére egyidejűleg több, e rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni".

A Portfolio már a 2020-as költségvetés nyári beterjesztésekor megírta, hogy a 2,8 százalékos éves inflációhoz kötött nyugdíjemelés mit jelent az átlagnyugdíj összege esetén. Idén az öregségi nyugdíjasok a legutóbbi statisztika szerint 135 ezer forintot kaptak kézhez átlagosan.

Vagyis nominálisan az átlagos nyugdíjas havi 3780 forintnyi pluszt kaphat pluszban 2020-ban, éves szinten ez 45360 forintnyi többletnyugdíjat jelenthet jövőre.

2020-ban is lesz lehetőség nyudíjprémiumra, mivel teljesülhetnek a törvényi feltételek, vagyis a GDP-növekedés az előírt 3,5 százalék felett lehet. Egy átlagnyugdíj esetén ez jövőre egyszeri 10 ezer forintos prémiumot jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×