eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Nem akármilyen ablaküveg gyártásába fogtak Salgótarjánban

Elsősorban a megnövelt utasterű személygépjárművekbe építhető autó-oldalüvegről van szó.

Több mint egymilliárd forintos beruházásban, új technológiával fejlesztett ki autó oldalüveget Salgótarjánban a Salgglas Zrt., a járműipari vállalat ehhez 380 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el; a terméket elsősorban a megnövelt utasterű személygépjárművekbe építik be - közölte a társaság.

Az innovációs projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a Salgglas Zrt. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán nyert támogatást. A műszaki újdonság fejlesztésén két évig dolgoztak.

Mint a közleményben írták, a projekt keretében a Salgglas Zrt. új autóipari termékek kifejlesztését, valamint a gyártásukhoz szükséges kísérleti technológia telepítését valósította meg. Ennek keretében jött létre a gyár új terméke, a csökkentett tűréstartományú ablakkivágással rendelkező "üveg-az-üvegben", vagyis belső mozgatható oldalüveg a külső fix üvegben.

Az új termék előnye az autók cw-értékének (légellenállás) csökkentése, a jobb zaj- és funkcionális kialakítás (beázás védelem), valamint a gyártási hatékonyság növelése - tették hozzá.

A vállalat azt is megfogalmazta, hogy a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetben nagy fontossággal bír azoknak a piaci réseknek a megtalálása, ahol a cég az átlagosnál magasabb szintű hozzáadott értékkel bíró saját termékkel tud megjelenni. Az ezzel a technológiával gyártott termék elsősorban a megnövelt utasterű - kisbuszból átalakított - felső kategóriás személygépjárművekben jelenik meg oldalüvegként.

A beruházásnak köszönhetően öt K+F munkahelyet teremtettek.

Az 518 dolgozót alkalmazó Salgglas Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban 9 milliárd forint volt,

ezen belül 3,8 milliárd a belföldi árbevétel. A megelőző évben 10,6 milliárd forint volt az árbevételük. 2017-ben 612, a múlt évben 401 millió forintos veszteséget könyveltek el.

A Salgglas Zrt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik. Magyarország első üveggyáraként itt kezdődött meg 1893-ban a táblaüveg-gyártás. A hagyományos húzott síküveg gyártás mellett, jelentős fejlesztések révén, a gyár az elmúlt évtizedek során korszerű biztonsági üveggyártást honosított meg Salgótarjánban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×