eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Beszédes magyar trendeket bizonyít az új uniós statisztika

Az uniós statisztikai hivatal friss infografikájából kiderül, milyen sok magyar utazik repülővel dolgozni.

A kattintgatható térkép ugyanis megmutatja, hogy az EU egyes repülőtereiről hova repültek a legtöbben 2018-ban. Elég jól látható, hogy miközben Kelet-Európában elsősorban a nyugati országokban dolgozó ingázók repülnek, addig a nyugati repterek vagy belföldre utazó, vagy nyaralni induló nyugat-európaiakat szolgálnak ki - írta a G7.hu.

Budapestről a legtöbben Frankfurtba repültek tavaly, jó eséllyel azért, mert ha valaki nem közvetlen járattal utazik a magyar fővárosból, akkor a legtöbbször a német városban száll át. Azaz az oda érkezők többségének valószínűleg nem Frankfurt volt a végső úti célja, hanem egy olyan város, ahova Budapestről közvetlenül nem, vagy csak drágábban tudott volna eljutni. Frankfurt első helye azonban így is meglepő, hiszen korábban rendre hátrébb végzett ezen a listán, 2017-ben például csak a harmadik volt. Tavaly azonban közel másfélszer annyi gép indult oda, mint egy évvel korábban, ezzel pedig leszorították a dobogó első fokáról az évek óta vezető brit fővárost.

A hirtelen megugrás magyarázata a portálnak nyilatkozó szakértők szerint részben az, hogy a Wizz Air 2018-ban indította el frankfurti járatát, amivel több tízezren utaztak már az első évben is.

Más kérdés, hogy mivel Frankfurt transzfer-reptér, nagy eséllyel az utasszám alapján második London az első tényleges célpont. Londonban Luton reptere a legnépszerűbb célpontja a magyaroknak, ahol a Wizz Air ottani központja működik. Bár a Liszt Ferenc reptérről a brit fővárosba utazók száma az Eurostat adatai szerint csökkent, így is közel 285 ezren repültek ezzel a járattal.

London egyébként Kelet-Közép-Európában véletlenül sem csak Budapest számára az egyik legfontosabb célpont, lényegében minden fontosabb reptérről az angol fővárosba repülnek a legtöbben. Sőt, Varsó, Wroclaw, Gdansk vagy éppen Pozsony esetében az öt leggyakoribb érkezési reptérből kettő is valamelyik londoni.

Luton pedig annyira az ingázó kelet-európaiakra állt rá, hogy onnan Amszterdam és Tel Aviv mellett Bukarestbe, Varsóba és Budapestre jönnek a legtöbben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×