eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Egyedülálló magyar fejlesztés vethet véget a parkolás nyűgének – videó

Magyar mérnökök által fejlesztett, világszinten egyedülálló önvezető parkolási megoldást mutattak be hétfőn Budapesten.

Nemcsak szakértők szerint, hanem az autósok tapasztalata is, hogy éves szinten akár több napot el lehet pazarolni azzal, hogy parkolóhelyet keresnek a sofőrök. Magyar mérnökök erre kínálnak most megoldást egy világszinten is egyedülálló önvezető parkolással – tájékoztatta az InfoRádiót a fejlesztő, AImotive üzleti stratégia vezetője.

A fejlesztés lényege, hogy például egy parkoló bejáratánál leállított autót az Almotive szoftvere kamerák és ultraszenzorok segítségével, valamint a HERE Technologies által biztosított foglaltsági térképek alapján egy szabad parkolóhelyre navigálja, emberi beavatkozás nélkül – magyarázta a szakember. A parkolószenzorokat és a technológiát a kommunikációhoz a Vodafone biztosítja.

Jánky Szabolcs úgy fogalmazott: nemhogy nem szükséges ehhez az emberi jelenlét, de ember nélkül még jobb működik a rendszer. Ráadásul a parkolási idő is rövidülhet. "Sokkal közelebb tudnak egymáshoz állni az autók, nincs szükség akár felfestésekre sem – mutatott rá. A járművek kamerák segítségével állapítják meg, hogy van-e elég hely a parkolásra, ráadásul sofőr nélkül az ajtónyitásra sem kell távolságot hagyni, így több autó férhet el, tette hozzá.

Az Almotive üzleti stratégia vezetője kifejtette: semmi olyan szenzort nem használnak, ami nincsen már most is az autókban. Az Almotive szoftvere ezeknek a jeleiből képes az önvezető parkolás folyamatát megvalósítani. Ami nagyobb probléma volt, hogy a parkológarázsok mindenhol eltérően néznek ki, ezen a fronton nagyban támaszkodnának a HERE Technologies-ra – jegyezte meg Jánky Szabolcs –, amely az egyik legnagyobb autóipari térképbeszállító. Az ő térképeik segítségével tudják majd világszintűre skálázni ezt a megoldást.

A hétfőn bemutatott prototípus jelenleg egy gépkocsiban működik, de a fejlesztőcég több autógyárral is együttműködik annak érdekében, hogy ez a rendszer 3-5 éven belül már a tömeggyártásban, így a mindennapi használatban is megjelenjen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×